Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Bioakustika, Sven Horvatić; Zoran Marčić

Datum i vrijeme:
četvrtak 25.4.2024., 13:00 - 14:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Radionica će prikazati zanimljivo područje bioakustike u kojoj ćemo sudionicima prvo kratkim uvodom pokazati današnje mogućnosti istraživanja poput ponašanja zvuka u vodi, osnove sluha kod riba, osnove mogućnosti produkcije zvuka te važnost i primjenu bioakustičkih istraživanja. Kasnije, interaktivno ćemo prikazati kako detekcija zvuka životinja u vodi nije uvijek u granicama ljudskog sluha, niti se uvijek radi istim vokalnim organima te prikazati analizu glasanja nekih životinja koje su izvan našeg slušnog raspona. Rezultate ćemo razmatrati u evolucijskom kontekstu i pokazati da se filogenetska stabla mogu konstruirati i analizom bioakustičnih fonograma koja se dobro preklapa s molekularnim filogenijama nekih genskih markera.

Biografija:

Sven Horvatić

Fokus znanstvenog rada dr. sc. Svena Horvatića je bioakustika, filogenija i ekologija slatkovodnih riba. Koautor je 21 znanstvenog rada, a sudjelovao je na znanstvenim i stručnim skupovima sa 18 kongresnih sažetaka. Trenutno radi u Zoologijskom zavodu Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

 

Zoran Marčić

Fokus znanstvenog rada doc. dr. sc. Zorana Marčića je taksonomija i ekologija hrvatske slatkovodne ihtiofaune s naglaskom na endemske vrste. Koautor je 54 znanstvena rada, 2 knjige, 2 poglavlja u knjizi te 92 kongresna sažetka. Trenutno radi u Zoologijskom zavodu Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.