Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Škola prilagodbi: Beskralješnjaci u ekstremnim staništima, Andreja Brigić, Ivana Grgić, Iva Kokotović, Fran Rebrina, Zuzana Redžović, Lea Ružanović i Marina Vilenica

Datum i vrijeme:
četvrtak 25.4.2024., 12:00 - 14:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola i 1. razred srednje škole te djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Učenici će u sklopu ove radionice istražiti vrste beskralješnjaka koje nastanjuju kopnena i vodena staništa povremenih tekućica te kako su one prilagođene na izazove poput presušivanja i naglog povratka toka vode. Kroz praktični dio radionice, učenici će izrađivati modele beskralješnjaka koji su prilagođeni ekosustavima s oscilacijama u temperaturi i raznim jačinama protoka vode. Teme uključuju morfološke i bihevioralne prilagodbe, poput posebnih organa za plivanje, kopanje i skakanje, povlačenje u podzemlje ili u zaklon vegetacije. Navedene prilagodbe ćemo usporediti s izumima koje ljudi koriste pri obavljanju ovih svakodnevnih aktivnosti. Kroz promatranje beskralješnjaka pod lupom, učenici će ih bolje upoznati i razumjeti njihove prilagodbe na dinamična staništa.

Biografija:

Andreja Brigić

 

Ivana Grgić

 

Iva Kokotović

 

Fran Rebrina

 

Zuzana Redžović

 

Lea Ružanović

Lea Ružanović završila je Preddiplomski i Diplomski studij Znanosti o okolišu na PMF-u u Zagrebu. Tijekom studija je vodila sekciju za šišmiše u sklopu Udruge studenata biologije – BIUS, završila speleološku školu u Speleološkom odsjeku HPD Željezničar te je volontirala u Hrvatskom biospeleološkom društvu. Diplomski rad izradila je na Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. Trenutno pohađa doktorski studij biologije na Zoologijskom zavodu zagrebačkog PMF-a gdje radi na radnom mjestu asistent. Sudjelovala je u izvedbi nastave, a najveći fokus istraživanja trenutno joj je taksonomija pauka iz čega je bila na nekoliko usavršavanja. Osim toga, zanima ju rad s prostornim podacima, ekologija zajednica, krajobrazna ekologija i biospeleologija.

 

Marina Vilenica