Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Kreativnost i/ili umjetna inteligencija, Ivana Bakal, Đurđica Kocijančić

Datum i vrijeme:
četvrtak 25.4.2024., 10:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Prezentacija

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola i djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Radi se o  sudjelovanju  studenata diplomskog studija kostimografija video prezentacijom svojih radova u smislu odgovora na ovogodišnju temu Festivala znanosti ─ od skice do mogućeg realiziranog rada, odnosno kostima. Radovima će se kontekstualizirati uska povezanost kreativnosti i visoke inteligencije s jedne strane, odnosno korištenja umjetne inteligencije kao surogata umjetnosti s druge strane.

Biografija:

Doc. dr. art. Ivana Bakal kostimografkinja i vizualna umjetnica, profesionalno radi od 1986. godine. 2010. magistrala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu diplomskom studiju kostimografije, a 2015. godine stekla  titulu doktorice umjetnosti  radom  Kazališni kostim između performansa, instalacijei objekta – vizualno kazalište na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Autorica je više od stotinu kostimografija, nekoliko scenografija,  autorica je  velikih strukovnih projekata. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu, dizajnera odjevne  i tekstilne predmete. Autorica je i urednica monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Koncem 2023. izdala je umjetničku monografiju Ivana Bakal – Poetika vizualnog kazališta. Predsjednica je ULUPUH-a i Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost. Članica je i Sekcije za tekstilno stvaralaštvo ULUPUH-a. Vanjski je suradnik – docent na Diplomskom studiju kostimografije TTF-a. Članica je HZSU-a i HULU. Dobitnica je više nagrada.

 

Viša stručna suradnica Đurđica Kocijančić mag.ing.techn.text. rođena je 9.ožujka 1971. godine u Sisku. Nakon školovanja je stekla zvanje diplomiranog inženjera tekstilne tehnologije, a prema Bolonjskom procesu ima titulu magistra inženjerka tekstilne tehnologije i inženjerstva. Trenutno radi naTekstilno–tehnološkom fakultetu u zvanju stučnog suradnika na kolegijima: Primjenjena kostimografija II i IIIi Izbornom kolegiju: Stručna praksa. U prethodnim akademskim godinama je sudjelovala u izvođenju nastave  na kolegijima: Izrada povijesnog tekstila i kostima, Izrada kostima, Izrada kostima (workshop). Izrađuje povijesne kostime i autorica je mnogobrojnih rekonstruiranih i reinterpretiranih povijesnih kostima. Za cijelo vrijeme studija se bavi fotografijom, a aktivno bavljenje fotografijom počinje 2005. kada postaje član Fotokluba Zagreb, nakon što završava tečaj modne fotografije 2004. u Fotoklubu Zagreb. Zanimaju je i oduševljavaju teme kao što su: priroda, strukture i teksture, arhitektura, putopisne reportaže, portreti, apstraktna i modna fotografija, te povijesni kostimi.