Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Primjena 5G tehnologije u različitim granama industrije, Nives Sandri

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 15:15 - 15:45

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Prezentacija

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Primjena 5G tehnologije ima značajan utjecaj na različite grane industrije, poboljšavajući performanse, povećavajući učinkovitost i omogućavajući nove inovacije. Glavne karakteristike 5G kao što su: brzi prijenos podataka (5G pruža brži prijenos podataka, što poboljšava performanse mobilnih mreža i omogućava korisnicima veće brzine preuzimanja i otpremanja podataka) i niža latencija (smanjenje latencije u 5G mrežama omogućava gotovo trenutačnu komunikaciju, što je posebno važno za aplikacije poput video konferencija, virtualne stvarnosti i igara u stvarnom vremenu). Primjena 5G tehnologije vidi se u Industriji i to kroz pametne tvornice, te upravljanje zalihama; Zdravstvu kroz telemedicinu, te povezane bolnice; Transportu kroz pametan promet; Medijima i zabavi kroz „streaming“ visoke kvalitete, te korištenje virtualnu (VR) i proširenu (AR) stvarnosti.

Ove primjene 5G tehnologije predstavljaju samo početak, budući da se konstantno razvijaju nove inovacije i primjene kako tehnologija napreduje.

Biografija:

Nives Sandri, nakon MIOC-a diplomirala sam i magistrirala na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, smjer: Telekomunikacije i informatika. Poslovno iskustvo stekla sam radeći u Hrvatskoj pošti i telekomunikacijama (HPT), zatim u multinacionalnim tvrtkama Siemens i Nokia. Aktivno sam sudjelovala u implementaciji prve mobilne digitalne (GSM) mreže u Republici Hrvatskoj. Trenutno sam na doktorskom studiju pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje, smjer: Industrijsko inženjerstvo i menadžment.