Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Biljna čarolija, Valerija Vujčić Bok, Ivana Šola, Sanja Gagić i Domagoj Bosiljevac

Datum i vrijeme:
subota 27.4.2024., 12:00 - 14:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola i djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Posjetitelji radionice će moći dokazati prisutnost biološki aktivnih spojeva u biljnim ekstraktima koji su prošli in vitro probavu praćenjem promijene boje reakcijske otopine.

Na radnom listiću ispunit će tablicu u kojoj će procijeniti stabilnost spojeva u in vitro modelu probave. Mlađi sudionici će moći obojiti bojanku i označiti dijelove biljke koji su bogati biološki aktivnim spojevima. Od biljnih vrsta upoznat će se sa šafranom i sljezom.

Biografija:

Doc. dr.sc. Valerija Vujčić Bok voditeljica je vježbi iz predmeta Farmaceutska botanika i Stanična biologija s genetikom na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Područje znanstvenog interesa je istraživanje fitokemijskog sastava i biološke aktivnosti biljnih ekstrakata i fitokemijskih spojeva, ispitivanje stabilnosti fitokemijskih spojeva in vitro modelom ljudske probave, te ispitivanje učinka abiotičkog stresa na biljne organizme praćenjem anatomskih, morfoloških, fizioloških i biokemijskih pokazatelja. Objavila je 25 znanstvenih radova i 5 stručnih radova. Sudjelovala s preko 45 priopćenja na domaćim i međunarodnim skupovima. Bila je voditeljica jednog EU projekta, a kao suradnica sudjelovala je u projektima financiranim od Hrvatske zaklade za znanost, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, potporama Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovala je u brojnim programima popularizacije znanosti. Sa zadovoljstvom će sa suradnicama svoje znanje prenijeti na posjetitelje radionice.

 

Izv. prof. dr. sc. Ivana Šola radi u Laboratoriju za fitokemiju Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu. Trenutno je voditeljica 1 istraživačkog HRZZ projekta, 1 bilateralnog njemačko-hrvatskog projekta i 1 HAZU projekta, te suradnica na još 2 istraživačka i 1 infrastrukturnom projektu. Do sada je objavila 31 znanstvena rada, 1 priručnik, sudjelovala na više od 40 međunarodnih kongresa. Provela je 22 mjeseca na znanstvenom usavršavanju u Njemačkoj. Nekoliko puta bila je voditeljica manifestacije „Noć biologije“. Predaje i drži praksu iz kolegija „Osnove fitokemije“, „Anatomija biljaka“, „Biljne bioaktivne tvari“, „Biljke u fitoterapiji“, „Molekularna biologija biljaka“, te vodi Laboratorijsku stručnu praksu. Mentorica je diplomskih i radova nagrađenih Rektorovom nagradom.

 

Mag. biol. exp. Sanja Gagić stručna je suradnica na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koja sudjeluje u nastavi iz predmeta Farmaceutska botanika i Stanična biologija s genetikom. U okviru diplomskog rada istraživala je bioraspoloživost fenolnih spojeva i bioaktivnost klica kupusnjača u modelu ljudske probave in vitro. U slobodno vrijeme uživa u uzgoju vlastitog jestivog, ljekovitog i ukrasnog bilja.

 

Domagoj Bosiljevac student je 4. godine integriranog preddiplomskog i diplomskog studija farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno sudjeluje u ispitivanju bioraspoloživosti fenolnih spojeva i bioaktivnosti latica/tepala crnog sljeza i šafrana u modelu ljudske probave in vitro.