Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Upoznaj me! Nacrtaj me!, Maja Friščić, Željka Babić, Sanja Gagić, Ivona Mihalec

Datum i vrijeme:
subota 27.4.2024., 10:30 - 12:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
prezentacija i radionica

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola i djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Čovjek i biljke oduvijek su bili blisko povezani. Biljke nas hrane i odijevaju, stvaraju kisik koji udišemo, proizvode spojeve koji nas čine jakima i zdravima, liječe nas i njeguju, izvor su predmeta koje koristimo u svakodnevnom životu, daju nam boje, začine, ulja i mirise, te čine naš okoliš zdravijim, ugodnijim i ljepšim. Iako su neophodne za naše preživljavanje, često ne obraćamo pažnju na biljke koje nas okružuju. Koje ste biljke vi posljednje primijetili? Ima li među njima ljekovitih biljaka? Kako ih prepoznati i na što sve trebamo obratiti pažnju? Koje biljke mogu biti opasne za zdravlje i što učiniti u slučaju trovanja biljkama? Kako izgleda životni ciklus jedne biljke? Kako nam crtanje pomaže u učenju o bilju i kakve to veze ima s inteligencijom? Dođite k nama i saznajte!

Biografija:

Izv. prof. dr. sc. Maja Friščić, mag. pharm. zaposlena je na Zavodu za farmaceutsku botaniku Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje sudjeluje u izvođenju nastave iz kolegija Farmaceutska botanika i Stanična biologija s genetikom te je suvoditeljica kolegija Eksperimentalna ekotoksikologija. Područje njezinog znanstveno-istraživačkog interesa su ljekovite i jestive biljne vrste, kao i njima blisko srodne vrste s područja Hrvatske, njihova botanička obilježja, fitokemijski sastav i potencijalni biološki učinci. Od 2012. godine sudjeluje u programima popularizacije znanosti i struke, kojima javnosti, a posebno djeci, nastoji približiti farmaceutsku struku te kod njih pobuditi zanimanje za svijet biljaka.

 

Dr. sc. Željka Babić, mag. pharm. je znanstvena suradnica zaposlena na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) i voditeljica Centra za kontrolu otrovanja (CKO) na istoimenoj ustanovi. Sudjeluje u izvođenju nastave iz kolegija Zdravstveni rizici kemijskih štetnosti na Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Opća toksikologija Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci. Članica je Povjerenstva za sigurnost primjene lijekova Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Bavi se istraživanjima iz područja toksikologije i zaštite na radu te sudjeluje u telefonskoj pripravnosti CKO-a za savjetovanje u slučaju otrovanja. Slobodno vrijeme voli provoditi u prirodi, crtati i slikati.

 

Sanja Gagić, mag. biol. exp. zaposlena je kao asistentica na Zavodu za farmaceutsku botaniku Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje sudjeluje u izvođenju nastave iz kolegija Stanična biologija s genetikom i Farmaceutska botanika. Završila je studij eksperimentalne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Područje njezinog znanstveno-istraživačkog interesa su ljekovite i jestive biljne vrste, njihov uzgoj, djelatne tvari te inovativni načini primjene. U slobodno vrijeme uživa u uzgoju vlastitog jestivog, ljekovitog i ukrasnog bilja.

 

Ivona Mihalec je studentica pete godine integriranog preddiplomskog i diplomskog studija farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje trenutno izrađuje svoj diplomski rad na Zavodu za farmaceutsku botaniku pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Maje Friščić. Posebno ju zanima primjena biljnih pripravaka u području dermatofarmacije.