Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Virtualno putovanje u svijet lijekova: inteligentniji pristup liječenju!, Marina Punčec

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 13:00 - 14:00

Mjesto održavanja:
Knjižnica Gajnice, Meksička 6

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola i djeca s posebnim potrebama

Detalji

Moderno otkrivanje lijekova je poput rješavanja složene zagonetke koja zahtijeva godine istraživanja i razvoja. No, zanimljivo je da najveći izazov i najveći potencijal za uštedu vremena i troškova leži u ranim fazama istraživanja, prije nego što lijek uopće dođe do kliničkih studija! Tu do izražaja dolazi potencijal računalnih metoda i umjetne inteligencije koji omogućuju uvid u svijet lijekova. Osim istraživanja u laboratoriju, virtualna istraživanja su neizostavan dio procesa, a provode se uz pomoć raznih računalnih alata i tehnika. Korištenjem opsežnih baza podataka, znanstvenici imaju pristup širokom spektru kemijskih spojeva te su u mogućnosti analizirati njihova svojstva. Na temelju tih analiza, mogu odabrati kemijske spojeve koji su najbolji kandidati da postanu lijekovi za određene bolesti!

Predavanje će dati uvod u povijest otkrivanja lijekova i na jednostavan način prikazati primjenu suvremenih računalnih metoda i umjetne inteligencije.

Biografija:

Marina Punčec diplomirala je 2020. godine na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno radi kao asistentica na Institutu Ruđer Bošković u Laboratoriju za strojno učenje i reprezentaciju znanja. Njezino istraživanje usmjereno je na računalno otkrivanje lijekova. Kroz svoje dosadašnje iskustvo, koristila je javno dostupne baze podataka kemijskih spojeva i proteina, primijenila statističke metode i alate za strojno učenje te vizualizirala kemijski prostor i procjenjivala biološki potencijal kemijskih spojeva.