Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Mačak Retro u pustolovini misterioznim svijetom virusa, Suzana Hađina, Josipa Habuš, Vladimir Stevanović, Selma Pintarić, Matko Perharić, Marija Cvetnić, Iva Benvin, Iva Zečević, Ivona Ćorić, Gorana Miletić, Mija Curiš, Ivona Mlakić, Leo Vuk, Marija Batinjan, Lea Turković, Martina Hodinj, Nikša Gunjević, Veronika Šipušić

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 11:00 - 12:00
petak 26.4.2024., 13:00 - 14:00
petak 26.4.2024., 15:00 - 16:00

Mjesto održavanja:
Veterinarski fakultet, Heinzelova ulica 55

Vrsta događanja:
prezentacija i radionica

Publika:
predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole te 5. i 6. razred

Lokacija (prostorija):
Zavod za mikrobiologiju i zarazne bolesti s klinikom

Detalji

U svijetu životinja mačke slove kao vrlo inteligentna vrsta. Međutim, ovakva bića nalazimo  i u svijetu mikroorganizama. Primjer za njih su virusi mačaka koji uspijevaju zaobići mačje obrambene mehanizme i trajno se nastaniti u njima.

 

O ovomu će, u sklopu Festivala znanosti 2024. godine, Zavod za mikrobiologiju i zarazne bolesti s Klinikom Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održati prezentaciju s praktičnom radionicom za predškolski uzrast i niže razrede osnovne škole. Sukladno odabranoj temi festivala „INTELIGENCIJA“, zainteresiranima pružamo fascinantno putovanje u svijet mačjih virusa, fokusirajući se posebno na retroviruse i njihovu „lukavu taktiku“ prikrivanja.

 

Kroz interaktivnu prezentaciju i aktivnosti primjerene dobi, djeca će biti upoznata s retrovirusima, posebnom skupinom virusa koji mogu umetnuti svoj genetski materijal u stanice mačaka i trajno se nastaniti u njima. Koristeći jednostavne metafore te izradom šarenih virusnih čestica, objasniti ćemo kako se retrovirusi prikradaju pored tjelesnih obrambenih mehanizama, što mačke zavarava u pokušaju da ih otkrije i eliminira.

 

Kreativnom igrom i jednostavnim objašnjenjima, radionica služi poticanju znatiželje i svijesti o virusima na zabavan i pristupačan način prilagođen djeci predškolske dobi te nižim razredima osnovne škole. Shvaćanjem koncepta izbjegavanja imunološkog sustava u mačjem svijetu, djeca će steći osnovne spoznaje o virusima i važnosti održavanja zdravlja naših krznenih prijatelja. Na kraju radionice, naši mladi istraživači otići će sa novim saznanjima o virusima nadahnuti da svoje istraživanje nastave i drugdje.

Biografija:

Suzana Hađina

 

Josipa Habuš

 

Vladimir Stevanović

 

Selma Pintarić

 

Matko Perharić

 

Marija Cvetnić

 

Iva Benvin

 

Iva Zečevič

 

Ivona Ćorić

 

Gorana Miletić

Gorana Miletić, dr. med. vet. diplomirala je 26. siječnja 2023. godine na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sa temom istraživačkog diplomskog rada „Epizootiološki čimbenici rizika i klinička slika infekcije SARS-CoV-2 virusom u pasa i mačaka“. Iste godine, u travnju započinje svoje prvo zaposlenje na radnom mjestu asistenta iz mikrobiologije i imunologije na Zavodu za mikrobiologiju i zarazne bolesti sa klinikom. Svakodnevno sudjeluje u radu laboratorija VIROlab, izvođenju nastave iz područja mikrobiologije i imunologije te kao licencirani veterinar na Klinici za zarazne bolesti Veterinarskog fakulteta.

 

Mija Curiš

 

Ivona Mlakić

 

Leo Vuk

 

Marija Batinjan

 

Lea Turković

 

Martina Hodinj

 

Nikša Gunjević

 

Veronika Šipušić