Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Sladoled i mousse – čarobni mliječni izumi, Milna Tudor Kalit, Iva Dolenčić Špehar, Darija Bendelja Ljoljić

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 15:30 - 16:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole i srednja škola

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

Mliječni deserti brojna su skupina različitih proizvoda, a začetci njihove proizvodnje sežu daleko u prošlost. Povijesni spisi kažu da je proizvodnja hladnih deserata s mlijekom i snijegom započela već u Kini za vrijeme cara Tang od Shanga. Stari Rimljani uživali su u hladno slatkim napitcima, te su se rimskom caru Neronu posluživali voćni sokovi s medom, ohlađeni snijegom i ledom donesenima sa planinskog masiva Apenina. Izuzetno popularni kod potrošača neovisno o dobnoj skupini su sladoled i mousse. To su namirnice kompleksnog sastava i specifičnih svojstava. Kakvu ulogu imaju mjehurići zraka, globule mliječne masti ili kristalići leda u sastavu tih čarobnih mliječnih izuma bit će prikazani u ovom predavanju. U novije vrijeme sladoled i mousse predstavljaju zanimljiv medij za inkorporaciju funkcionalnih sastojaka poput probiotičkih bakterija, vlakana te raznih bioaktvnih tvari čime se dodatno potvrđuje njihova pripadnost skupini čarobnih mliječnih izuma.

Biografija:

Milna Tudor Kalit doktorirala je 2012. godine na poslijediplomskom doktorskom studiju Nutricionizam Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, gdje je 2005. godine i diplomirala. Od 2006. godine zaposlena je na Zavodu za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Sudjeluje u izvođenju nastave za studente iz predmeta Tehnologija proizvodnje sladoleda, Sigurnost hrane, Prerada mlijeka na OPG-u, Sirarstvo, Biokemija i tehnologija zrenja sireva i Zbrinjavanje otpada iz prerade mlijeka i mesa. Urednica je i koautorica sveučilišnog udžbenika Sigurnost hrane. Dobitnica je potpore Biotehničke zaklade Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta za postignute rezultate na području biotehničkih znanosti 2008. godine.

https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/338606?w_mentor=1&page=2

 

Iva Dolenčić Špehar nakon stjecanja diplome, 2005. godine postaje djelatnik Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Poslijediplomski doktorski studij Poljoprivredne znanosti na Agronomskom fakultetu Zagrebu završava 2014. godine. Sudjeluje u izvođenju nastave za studente preddiplomskih i diplomskih studija iz predmeta Prerada mlijeka na OPG-u, Mljekarska mikrobiologija, Sirarstvo,  Biokemija i tehnologija zrenja sireva, Fermentirana mlijeka, Tehnologija proizvodnje vrhnja, maslaca i mliječnih deserata.

https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=270491

 

Darija Bendelja Ljoljić diplomirala je 2009. godine na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu gdje se 2010. godine zapošljava kao znanstveni novak, upisuje Poslijediplomski doktorski studij, a 2018. obranila je i doktorski rad. Sudjeluje u izvođenju vježbi na preddiplomskom i diplomskom studiju. Tijekom diplomskog studija nagrađena je Rektorovom i Dekanovom nagradom. Dobitnica je jednokratne novčane potpore za dosadašnji trud i poticaj u daljnjem studiranju Zaklade Agronomskog fakulteta. Bila je suradnica na međunarodnom FP7 projektu, jednom znanstvenom projektu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i jednom VIP projektu.

https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/320402?autor=320402