Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Jesmo li energetski učinkovitiji od termita?, Tea Žakula, Nikola Bađun, Frano Ćurčin, Lucija Hajsok

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 13:00 - 14:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole i srednja škola

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

Zgradarstvo i transport odgovorni su za 70% potrošnje energije čime značajno doprinose porastu emisija stakleničkih plinova te negativnom utjecaju klimatskih promjena. Kako bi se iskoristio puni potencijal obnovljivih izvora energije potrebno je poboljšati sinergiju svih sudionika energetske mreže. Budući da je proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora nepredvidljiva, tehnologije budućnosti fokusirat će se na različite načine skladištenja energije. Upravo u tom kontekstu zgrade i električni automobili odigrat će ključnu ulogu.

 

Što su to pametne zgrade i kako pronaći inspiraciju za rješenje energetskih problema u prirodi i tradicionalnoj arhitekturi? Na koji se način termiti besplatno hlade? Može li svatko od nas imati električni automobil te kakav je njihov utjecaj na elektroenergetsku mrežu? Možemo li trošiti energiju te za to biti plaćeni? Odgovori na ova i brojna druga pitanja čekaju vas na predavanju!

Biografija:

Profesorica Tea Žakula voditeljica je Laboratorija za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Surađuje s brojnim domaćim i međunarodnim institucijama na temama pametnih i niskougljičnih zgrada te računalnih simulacija energetskih sustava. Doktorirala je na MIT-u (SAD), s glavnom specijalnošću iz područja energije te sekundarnom iz područja poslovanja. Uz rad u akademiji, recenzentica je za ugledne međunarodne časopise, vanjska je stručnjakinja Europske Komisije za evaluaciju Horizon projekata te članica Vijeća predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju. Profesorica Žakula također je bila specijalna savjetnica ministra za energetiku u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te članica nekoliko radnih tijela u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja te Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

           

Nikola Bađun mlađi je istraživač u Laboratoriju za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je s najvećom pohvalom (Summa cum laude) i medaljom Fakulteta 2020. godine te iste godine upisao doktorski studij. Područje istraživanja su mu primjena novih tehnologija u pametnim zgradama, napredne metode upravljanja, računalno modeliranje te razvoj algoritama umjetne inteligencije.

 

Franko Ćurčin mlađi je istraživač u Laboratoriju za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Diplomirao je 2022. godine s pohvalom (cum laude). Trenutni opseg rada i istraživanja uključuje primjenu CFD računalnih alata u svrhu analize termotehničkih sustava te razvoj algoritama za optimizaciju u stvarnom vremenu s ciljem implementacije autonomnih vozila u infrastrukturu pametnih mreža.

 

Lucija Hajsok mlađa je istraživačica u Laboratoriju za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je 2022. godine s pohvalom (cum laude), a tijekom i nakon fakulteta stekla je znanja u projektiranju KGH sustava za podatkovne centre. Odlučila se vratiti na Fakultet te posvetiti istraživanjima na području energetske učinkovitosti, a povezanima s razvojem algoritma za optimalno upravljanje punjenjem i pražnjenjem električnih automobila.