Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Kognitivna robotika – Afektivna robotska glava PLEA, Tomislav Stipančić i Leon Koren

Datum i vrijeme:
petak 26.4.2024., 11:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Prezentacija

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole i srednja škola

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Afektivna robotska glava PLEA može razmjenjivati neverbalne komunikacijske znakove s ljudima u interakciji na način da procjenjuje emocionalno stanje osobe te onda koristi te informacije prilikom neverbalne komunikacije. U sklopu multi modalnog pristupa, PLEA može analizirati više modalnosti: emocije na licu osobe s kojom komunicira, karakteristike glasa te intenzitet kretnji tijela. Algoritam za multi modalnu fuziju informacija tada stvara hipotezu o trenutnom emocionalnom stanju osobe s kojom se odvija komunikacija. Tehnikama vizualizacije informacije generira se prikaz lica afektivnog robota u realnom vremenu. Na taj se način ostvaruje dvosmjerna komunikacija između robota i korisnika. PLEA polako postaje sve pametnija na način da će u budućnosti predvidjeti tijek interakcije te prilagođavati se tome.

Ovaj rad je sufinancirala Hrvatska zaklada za znanost projektom „Afektivna multi modalna interakcija temeljena na konstruiranoj robotskoj spoznaji- AMICORC (UIP-2020-02-7184).“

Biografija:

Tomislav Stipančić

Izvanredni profesor je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu iz područja robotike i umjetne inteligencije. Voditelj je fakultetskog Laboratorija za projektiranje izradbenih i montažnih sustava (LAPIS).

Njegov istraživački rad je fokusiran na područja kognitivnih sustava, afektivne robotike, interakcije robota i okoline te zaključivanja temeljenog na kontekstu gdje izrađuje robote i računalne modele simulirajući pritom različite aspekte ljudskog djelovanja. Kao poslijedoktorand i stipendista Japanskog društva za promicanje znanosti (JSPS) proveo je osam mjeseci na Sveučilištu Kyoto u Japanu. Autor je i koautor više znanstvenih članaka. Također, vodio je i učestvovao u više znanstvenih i istraživačkih projekata. Slobodno vrijeme provodi biciklirajući, trčeći, plivajući, kuhajući te igrajući se sa svoje dvije kćeri na koje je jako ponosan.

 

Leon Koren

Znanstveni asistent na Fakultetu strojarstva i brodogradnje na projektu «Afektivna multimodalna interakcija temeljena na konstruiranoj robotskoj spoznaji» financiranom od strane Hrvatske zaklade za znanost.

Kroz fakultetsko obrazovanje uključuje se u različite projekte gdje ostvaruje zapažene rezultate. Između ostalog, kroz završni rad ostvario je viziju na temu Decentraliziranog upravljanja strujom DC elektromotora putem Web sučelja. Sinergija elektrotehnike, elektronike, programiranja i strojarstva postaje nit vodilja u njegovom profesionalnom životu što u konačnici dovodi do izrade sustava okretnog stola implementiranog unutar PLEA robota kroz njegov diplomski rad. Autor je i koautor više znanstvenih publikacija. Slobodno vrijeme voli provoditi u učenju novih vještina te čitanju knjiga znanstvene fantastike.