Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Kroz labirint stanica: veselo putovanje u mozak i inteligenciju, Ana Huđek Turković, Ksenija Durgo

Datum i vrijeme:
srijeda 24.4.2024., 12:00 - 12:30

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
5., 6., 7. i 8. razred osnovne škole i srednja škola

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Dobrodošli na radionicu gdje ćemo „razbistriti“ mozgove i otkriti što se krije iza zavjesa naših „supermoćnih“ stanica. Na ovoj radionici ćemo zajedno istražiti fascinantni svijet mozga i stanica te otkriti kako se povezuju s našom inteligencijom. Rješavat ćemo zagonetke u sklopu Mozgalica Manije i  izrađivati šarene modele stanica iz vaše mašte u aktivnosti Umjetnički Karneval stanica. Ova radionica je dokaz da učenje može biti zabavno i da inteligencija dolazi u mnogim oblicima – čak i kroz smijeh i šalu.

Biografija:

Dr. sc. Ana Huđek Turković

Dr. sc. Ana Huđek Turković je asistentica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija je bila među 10 % najboljih studenata te su joj dodijeljene tri nagrade dekana za najbolji prosjek i nagrada za izvrsnost u znanstveno-istraživačkom radu. Također, dobitnica je nagrade Fakulteta za objavljeni znanstveni rad u najbolje rangiranom časopisu u 2020. godini u području biotehnologije. Prvi je autor na 4 te koautor na 8 znanstveno-istraživačkih radova i jednom poglavlju u knjizi. Sudjelovala je kao stručni suradnik u organizaciji Kongresa studenata biotehnologije u Zagrebu i bila je član Organizacijskog odbora na 6. Hrvatskom toksikološkom kongresu s međunarodnim sudjelovanjem. Član je nekoliko znanstvenih društava i predstavnica grupacije asistenata u Povjerenstvu za studentske radove. Njezin znanstveni interes vezan je za „in vitro“ toksikološka istraživanja na humanim staničnim linijama.

 

Prof. dr. sc. Ksenija Durgo

Ksenija Durgo je redovna profesorica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bila je predsjednica organizacijskog odbora Hrvatskog toksikološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem, član organizacijskog odbora Kongresa europskog društva za okolišnu mutagenezu te član organizacijskog odbora kongresa Hrvatskog genetičkog društva. Također, član je nekoliko nacionalnih i internacionalnih društava. Znanstveni i istraživački interes vezan je za utvrđivanje mehanizama genotoksičnosti kontaminanata iz okoliša te bioaktivnih spojeva prisutnih u hrani. Bavi se određivanjem antioksidativnog, prooksidativnog djelovanja te mehanizama uključenih u antioksidacijski/prooksidacijski odgovor fitokemikalija koristeći različite biološke test sustave. Koautor je 50 znanstvenih radova citiranih u Current Contents i Science Citation Index bazama, a rezultate rada predstavila je na 40 međunarodna kongresa.