Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Gmazovi – inteligencija ili instinkt, Klara Kalčić, Ena Mamut, Udruga studenata veterinarske medicine „EQUUS“

Datum i vrijeme:
srijeda 24.4.2024., 12:00 - 13:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

Jesu li gmazovi samo vođeni instinktom ili posjeduju određenu razinu inteligencije? Može li se guštera naučiti da šeće na povodcu poput psa? Ovo su neka od pitanja na koje će vam Klara i Ena, studentice Veterinarskog fakulteta i članice U.S.V.M. “EQUUS” odgovoriti na predavanju “GMAZOVI - inteligencija ili instinkt?” Ovom prezentacijom sudionici će dobiti uvid u složeni svijet kognitivnih sposobnosti gmazova, dok istovremeno istražujemo granice njihovog učenja i ponašanja. Kroz niz zanimljivih primjera i zabavnih činjenica, istražit ćemo kako ova fascinantna stvorenja percipiraju svijet oko sebe, kako uče, te kako se to uspoređuje s kognitivnim sposobnostima sisavaca. Razmotrit ćemo različite strategije učenja i prilagodbe koje gmazovi koriste u divljini. Postavit ćemo i pitanje je li uopće prikladno primijeniti pojmove poput "inteligencije". Kroz interaktivnu prezentaciju, potaknut ćemo sudionike na postavljanje pitanja kako bi im se približio koncept treninga pasa i zmija. Stoga se pripremite na “putovanje” kroz svijet gmazova koji će vas iznenaditi, nadahnuti i potaknuti na daljnje istraživanje kognicije i inteligencije u životinjskom carstvu.

Biografija:

U.S.V.M. “EQUUS”

Udruga studenata veterinarske medicine “EQUUS” najstarija je udruga na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Udruga ima dugogodišnju tradiciju organiziranja edukativnih sadržaja, prvenstveno izložbe od kojih su dva najveća projekta “Reptilomanija+” te “FARMICA - upoznajmo Hrvatsku kroz životinje”. “Farmica” je edukativna izložba autohtonih pasmina hrvatskih životinja koja se održava jednom godišnje u listopadu, a Reptilomanija+ je edukativna izložba egzotičnih životinja (gmazovi, vodozemci, člankonošci) koja će se ove godine održati 11. put za redom. Izložba traje pet dana i održava se na Veterinarskom fakultetu u starim studentskim prostorijama. Trud i rad organizacijskog odbora ovih projekata i svih članova udruge - volontera prepoznale su razne institucije, kao što je i samo Sveučilište, koje je oba projekta nagradilo Rektorovom nagradom.

 

Klara Kalčić

Studentica sam treće godine Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i članica U.S.V.M. “EQUUS”. Osim što sam volonterka u Gmazari, tj. prostoriji za reptile koju imamo u sklopu fakulteta, volontirala sam na nekoliko prošlih edukativnih izložbi koje organizira U.S.V.M. “Equus”. To uključuje i “Reptilomaniju+” - edukativnu izložbu živih egzotičnih životinja. Kao volonter sam sudjelovala i na Noći muzeja 2024, gdje su posjetitelji isto tako imali priliku vidjeti naše egzotične životinje iz Gmazare i naučiti nešto o njima. Prošle sam godine na kongresu Veterinarska znanost i struka objavila svoj prvi znanstveni rad u obliku poster prezentacije pod naslovom „Opistoglyphous snakes – should we be more careful?“, te trenutno radim na svom sljedećem znanstvenom radu.

 

Ena Mamut

Studentica sam druge godine na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te sam članica studentske udruge U.S.V.M. “EQUUS” u kojoj kao volonter i organizator sudjelujem na svim edukativnim izložbama. Završila sam srednju kemijsku školu u Zadru kada sam i napisala svoj prvi rad o otrovima živih bića, te se jako volim educirati u tom području. Sa egzotičnim životinjama se bavim u svoje slobodno vrijeme. Držala sam mnogo različitih vrsta kao kućne ljubimce, neke vrste su prošle kroz moje ruke samo dok se nisu oporavile, a posebnu ljubav imam prema životinjama koje sretnem u prirodi. Kroz svoj rad volim educirati ljude na društvenim mrežama. U budućnosti se nadam započeti vlastiti uzgoj određenih egzota koje nisu toliko poznate u Hrvatskoj kako bi više ljudi moglo uživati u njima.