Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Puštamo balone – meteorološka motrenja DHMZ-a na opservatoriju Zagreb-Maksimir, Vjeran Magjarević i Kornelija Špoler Čanić

Datum i vrijeme:
utorak 23.4.2024., 12:30 - 14:00
srijeda 24.4.2024., 12:30 - 14:00
petak 26.4.2024., 12:30 - 14:00

Mjesto održavanja:
Državni hidrometeorološki zavod, opservatorij Zagreb – Maksimir, Maksimirska cesta 134

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola i srednja škola

Lokacija (prostorija):
opservatorij Zagreb - Maksimir

Detalji

Radiosondaže su važan alat u meteorološkim motrenjima jer omogućavaju prikupljanje meteoroloških podataka iz različitih slojeva atmosfere. Puštanjem sondažnih balona opremljenih senzorima za mjerenje temperature, vlage i tlaka zraka te brzine vjetra dobivamo dragocjene informacije o atmosferskim uvjetima. Ti podaci su značajni za izradu vremenskih prognoza, razumijevanje atmosferskih procesa i praćenje klimatskih promjena.

Na radionici saznajte kako izgleda puštanje meteoroloških balona, koliko često i na kojoj se visini od tla mjeri temperature zraka, a na kojoj brzina vjetra i mnoge druge zanimljivosti o meteorološkoj djelatnosti.

Biografija:

Vjeran Magjarević

Vjeran Magjarević, diplomirani inženjer fizike, usmjerenje geofizika, jednom riječju - meteorolog. Nakon višegodišnjeg rada u privatnom sektoru u području zaštite okoliša, 2020. zapošljava se u Državnom hidrometeorološkom zavodu. Od sredine 2023. voditelj je područne meteorološke službe Zagreb pod koju spada i meteorološko aerološki opservatorij Zagreb-Maksimir.

Kornelija Špoler Čanić meteorologinja je zaposlena na DHMZ-u od 2002. godine. Popularizacijom znanosti kontinuirano se bavi od Festivala znanosti 2005. godine na kojem sve do danas drži radionice, predavanja, priprema izložbe, videa…za djecu i sve koji se tako osjećaju. Jedna je od pokretačica programa popularizacije Mala meteorološka radionica te jedna od autorica knjižice pokusa Mali meteorolog.

 

Kornelija Špoler Čanić