Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Koliko su mikrobi inteligentni?, Marija Vuković Domanovac i Monika Šabić Runjavec

Datum i vrijeme:
utorak 23.4.2024., 13:30 - 15:30

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole te 5. i 6. razred

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Svi oblici života - od mikroba do ljudi - pokazuju neke ili sve karakteristike u skladu s inteligencijom. Ako niste znali, mikrobi su u stanju nadzirati svoj okoliš, obrađivati informacije i inteligentno donositi odluke. Potvrđeno je da su mikrobi razvili različite načine pamćenja, učenja i obrade informacija. Bolje razumijevanje mikrobne inteligencije može se iskoristiti za rješavanje ljudskih problema, kao što je poboljšanje procesa biorazgradnje pri pročišćavanju otpadnih voda. Provjerite kako je to moguće…

Biografija:

Marija Vuković Domanovac profesorica je Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Njezina istraživanja usmjerena su na izučavanje mikrobioloških procesa koji se primjenjuju radi zaštite okoliša u području kemijskog inženjerstva. Kroz kolegije koje predaje želi studente usmjeriti na kemijsko-inženjerski pristup u zaštiti okoliša pri rješavanju problema vezanih uz procese koji su prihvatljivi za zrak, vodu i tlo, a primjenjuju se u procesnoj industriji i u komunalnom sektoru.

 

Monika Šabić Runjavec viša je asistentica i znanstvena suradnica na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Njezino područje istraživanja odnosi se na primjenu bioremedijacije u zaštiti okoliša u kemijskom inženjerstvu. Sudjelovala je u stručnim projektima s farmaceutskom industrijskom vezano za poboljšanje bioloških procesa u obradi otpadne vode. Dobitnica je međunarodnih te domaćih priznanja i nagrada za znanstveni i stručni doprinos mladih znanstvenika. Usavršavala se u inozemstvu te aktivno sudjeluje u organizaciji međunarodnih konferencija vezano za vode, čime želi doprinijeti širenju novih znanja široj zajednici.