Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Toksikologija za svaki dan, Dubravka Rašić, Sanja Stipičević

Datum i vrijeme:
utorak 23.4.2024., 12:00 - 12:45

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole i srednja škola

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

Gotovo svakodnevno može se čuti da su u okolišu, hrani, lijekovima, kozmetičkim i drugim proizvodima opće namjene prisutne toksične tvari. Kako ispravno reagirati na takve informacije? Budući da pojmovi iz toksikologije nisu dio školskih kurikuluma, nije čudno što općoj populaciji nedostaje osnovno toksikološko znanje kojim bi se racionalno zaštitila. Znanstvenici toksikoloških društava iz Hrvatske i Srbije stoga su pokrenuli projekt „Upoznaj toksičnost  živi sigurno“ (MeeTox) s ciljem prikupljanja podataka o poznavanju toksičnosti tvari u različitim proizvodima na temelju kojih će kreirati javno dostupne obrazovne materijale. Na predavanju ćemo prikazati dio rezultata ankete provedene među hrvatskom populacijom te istaknuti ključne pojmove koji se u medijima najčešće pogrešno tumače.

Biografija:

Dr. sc. Dubravka Rašić, profesorica kemije i biologije, viša je znanstvena suradnica Zavoda za toksikologiju Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu s dugogodišnjim iskustvom u istraživanju toksikoloških učinaka različitih spojeva, osobito mikotoksina, u ljudi i životinja. Redovito sudjeluje u aktivnostima popularizacije znanosti, najčešće s učenicima osnovnoškolske dobi. Članica je Hrvatskog genetičkog društva, Europskog društva za okolišnu mutagenezu i genomiku, Hrvatskog mikrobiološkog društva, Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju i Hrvatskog društva za znanost o laboratorijskim životinjama. Predsjednica je Hrvatskog toksikološkog društva u ime kojeg koordinira provedbu Erasmus+ projekta „Upoznaj toksičnost  živi sigurno“, MeeTox.

 

Nasl. doc. dr. sc. Sanja Stipičević, inženjerka kemije, viša je znanstvena suradnica Zavoda za higijenu okoliša Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu s dugogodišnjim iskustvom u analitici pesticida i srodnih organskih spojeva u okolišu. Suradnica je u nastavi na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te članica nekoliko nacionalnih stručnih društava za kemiju i toksikologiju. U ulozi koordinatora promidžbeno-popularizacijskih aktivnosti Instituta (2016.  2023.) organizirala je, vodila, uredila i producirala više od 200 aktivnosti u kojima su sudjelovali znanstvenici Instituta. Članica je projektnog tima MeeTox za edukaciju javnosti o osnovnim znanjima iz područja toksikologije.