Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Ronilice s ljudskom posadom za istraživanje dubokog mora, Tihomir Marjanac

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 22.4.2024., 15:00 - 16:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
5., 6., 7. i 8. razred osnovne škole i srednja škola

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

U predavanju / prezentaciji će se prikazati razvoj ronilica, podmornica i batiskafa za istraživanje dubokog mora, sve do današnjih dana.

Biografija:

Tihomir Marjanac

Rođen je 1953. godine u Zagrebu. Studij geologije završio je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao i doktorirao. Proveo je dvije i pol godine na postdoktorskom usavršavanju u Norveškoj, a do umirovljenja radio je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se istraživanjem sedimentnih stijena, učincima potresa, tsunamija i udara asteroida, procesima okršavanja i paleoklime, a posebno oledbom Dinarida. Vodio je nekoliko međunarodnih i nacionalnih znanstvenih projekata.

Sudjeluje u radio i tv-emisijama, te drži javna predavanja u sklopu znanstveno-popularizacijskih manifestacija. Bio je koordinator obilježavanja Europske Noći istraživača u Hrvatskoj 2010. i 2011. godine, a od 2017. je suorganizator obilježavanja Međunarodnog dana asteroida u Hrvatskoj. Koautor je 9 znanstveno-popularnih izložbi. Sudjeluje kao predavač na Ljetnim i Zimskim školama Kemije. Suosnivač je Hrvatske udruge za promociju i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska.