Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Istraži grafiku: personifikacija Znanosti danas, Marta Kuliš Aralica i Petra Galović

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 22.4.2024., 11:00 - 13:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
prezentacija i radionica

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola i djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Prezentacija i radionica „Istraži grafiku: personifikacija Znanosti danas“ posvećena je prikazivanju figure Znanosti kroz povijest umjetnosti, posebno u mediju grafike i tehnici bakropisa. Putovanje u prošlost otkrit će nam kako je još krajem 16. stoljeća u jednom priručniku za umjetnike zabilježeno da se Znanost treba prikazivati. Saznat ćemo što je to personifikacija, a što su atributi, i kako je Znanost prikazana na jednom bakropisu koji se čuva u Muzeju za umjetnost i obrt. Istraživanje grafike pokazat će nam zašto se u ovoj tehnici koristi upravo bakar, koja se kiselina nalazi u jetki i kakva kemijska reakcija nastaje u njihovom spoju. Zajedno ćemo zamisliti kako bismo prikazali figuru Znanosti danas, te će naši polaznici-grafičari na radionici izraditi svoje vlastite personifikacije!

Biografija:

MARTA KULIŠ ARALICA, mag. educ. philol. angl. i mag. hist. art. (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Za vrijeme trajanja studija radila je u galerijama Arteria i Forum kao stalna suradnica i organizirala različite umjetničke izložbe. Od 2012. do 2013. zaposlena je kao predavač engleskog jezika u Helen Doron Early English Learning Centre. Godine 2013.-2014. radi u British International School of Zagreb kao profesorica engleskog jezika, koordinatorica te organizatorica programa za vrtićku dob. Od 2013. do 2017. radi u Helen Doron Early English Learning Center kao predavač engleskog jezika. Od rujna 2017. zaposlena je kao muzejski pedagog u Pedagoškom odjelu Muzeja za umjetnost i obrt. Sudjeluje u osmišljavanju i izvođenju pedagoških programa.

 

PETRA GALOVIĆ, diplomirala je komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlena je kao muzejski pedagog – pripravnik u Pedagoškom odjelu Muzeja za umjetnost i obrt. Bila je članica uredništva portala Kulturflux, novinarka i urednica emisije Kulturizacija te urednica Kulturne redakcije Radio Studenta. Kurirala je desetak izložbi suvremene umjetnosti te pisala filmsku i likovnu kritiku. U sklopu europskih projekata završila je edukaciju za arheološko konceptualno turističko vođenje te trening za upravljanje fotografskom baštinom. Radila je na projektima digitalizacije kulturne baštine. Dobitnica je dviju Rektorovih nagrada te Nagrade za izvrsnost u studiju Filozofskog fakulteta.