Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Trideset godina muzejske knjige – nakladnička djelatnost Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu 1994/2024, Kristina Kalanj

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 22.4.2024., 10:00 - 20:00
utorak 23.4.2024., 10:00 - 20:00
srijeda 24.4.2024., 10:00 - 20:00
četvrtak 25.4.2024., 10:00 - 20:00
petak 26.4.2024., 10:00 - 20:00
subota 27.4.2024., 10:00 - 20:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
izložba

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola i djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Trideset godina muzejske knjige – nakladnička djelatnost Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu 1994/2024

U godini sedamdesete obljetnice osnutka Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu javnosti predstavljamo izložbu nakladničke djelatnosti Muzeja, jedne od najznačajnijih i najprepoznatljivijih sastavnica njegove muzejske, edukacijske i promotivne djelatnosti.

Izložba donosi prikaz povijesnog razvoja nakladničke djelatnosti Tehničkog muzeja Nikola Tesla i u otvorenom pristupu predstavlja monografske publikacije široke tematike 30-godišnjeg muzejskog izdavačkog opusa, kao putovanje kroz svijet knjige oblikovane sinergijom kulture, znanosti i tehnike.

Tehnički muzej Nikola Tesla ima posebno značenje u procesu praćenja i prikazivanja razvoja znanosti i tehnike kao i predstavljanje vizije mogućeg znanstveno-tehničkog napretka u budućnosti. Istovremeno, muzejske publikacije potvrđuju se kao važan čimbenik u kontekstu cjelovitog izučavanja, komunikacije i promocije kulturno-znanstvene baštine, kao i u procesima promicanja čitanja i učenja, informiranja i cjeloživotnog obrazovanja.

Želja autora ove izložbe je stoga da svaki njezin posjetitelj ujedno postane i čitatelj i korisnik (muzejske) knjige te kroz sliku povijesti tehničke i kulturno-znanstvene baštine pojmi istinsku pokretačku snagu kreativne i inovativne znanstvene misli u službi civilizacijskog i osobnog čovjekova napretka.

Biografija:

Kristina Kalanj

Kristina Kalanj profesorica je informatologije smjera bibliotekarstvo i engleskog jezika i književnosti, knjižničarski je savjetnik i voditeljica specijalne knjižnice Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Zadnjih petnaest godina posvećena je promociji i dokumentiranju kulturne i znanstvene baštine te njezinu uspješnom predstavljanju širokoj javnosti, kao i stručnom radu na polju knjižničarske i informacijsko-dokumentacijske znanosti i djelatnosti. U cilju populariziranja pisane tehničke baštine i omogućavanja prijenosa znanja na mlađe i starije generacije, autorski potpisuje i organizira niz edukativno-informativnih izložbi i događanja u matičnoj instituciji te na znanstvenim festivalima i državnim manifestacijama. Bavi se radom s korisnicima te izgradnjom i očuvanjem fonda specijalne muzejske knjižnice, razvijanjem struke u knjižničarskim strukovnim udrugama, muzejskim nakladništvom i uredništvom monografskih djela o znanstvenicima te o hrvatskoj i svjetskoj kulturno-znanstvenoj baštini.