Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Urbana ekologija – sinergija biologije i urbanizma (u okviru 150. obljetnice Zoologijskog zavoda), Mirela Sertić Perić, Bojana Bojanić Obad Šćitaroci, Tamara Zaninović, Ana Sopina i Vesna Gulin Beljak

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 22.4.2024., 10:00 - 20:00
utorak 23.4.2024., 10:00 - 20:00
srijeda 24.4.2024., 10:00 - 20:00
četvrtak 25.4.2024., 10:00 - 20:00
petak 26.4.2024., 10:00 - 20:00
subota 27.4.2024., 10:00 - 20:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Projekcija

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola i djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji

Digitalnom izložbom predstavljaju se inspirativni rezultati studentskih radova iz kolegija Urbana ekologija i STUDIO III – Pejsažna arhitektura, u suradnji Biološkog odsjeka PMF-a i Katedre za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Radovi ilustriraju raznolikost pristupa u integraciji principa urbanističkog dizajna i očuvanja bioraznolikosti u Novom Zagrebu. Projekti proizlaze iz tri godine radionica i seminara (2021. – 2024.), naglašavajući važnost sinergije različitih disciplina u planiranju urbanih prostora da bi se podigla kvaliteta života i omogućio održivi razvoj. Suradnja PMF-a i Arhitektonskog fakulteta primjer je inovativnog interdisciplinarnog pristupa u istraživanju, projektiranju i edukaciji o javnim prostorima održivih gradova.

Biografija:

Izv. prof. dr. sc. Mirela Sertić Perić, diplomirala biologiju i kemiju, doktorirala biologiju (ekologiju) na Biološkom odsjeku PMF-a. Radi na Biološkom odsjeku, Zoologijskom zavodu PMF-a. Aktivna u edukaciji i istraživanju slatkovodne ekologije.

 

prof. dr. sc. Bojana Bojanić Obad Šćitaroci, diplomirala, magistrirala i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Umirovljena je profesorica Arhitektonskog fakulteta s iskustvom u edukaciji pejsažne arhitekture, urbanizma i prostornog planiranja. Aktivno sudjeluje u znanstvenim istraživanjima tema emanacije urbanoga pejsaža i zaštite kulturnog naslijeđa.

 

doc. dr. sc. Tamara Zaninović, diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doktorirala na TU Wien. Radi na Arhitektonskom fakultetu u edukaciji urbanizma i pejsažne arhitekture. Aktivno sudjeluje u znanstvenim istraživanju tema urbanog pejsaža, naslijeđa ulica i sintakse prostora.

 

asist. Ana Sopina, diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojem radi kao i završava svoju disertaciju. Edukaciju i znanstveni rad u temama pejsažne arhitekture, odnosa urbanih i prirodnih pejsaža te urbanističkog razvoja gradova povezuje s vlastitim iskustvima fotografiranja i planinarenja.

 

dr. sc. Vesna Gulin Beljak, diplomirala Znanosti o okolišu, doktorirala biologiju (ekologiju) na Biološkom odsjeku PMF-a. Znanstveno aktivna na području slatkovodne mikrobiologije (ekologije).