Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Izgradi vlastitu solarnu elektranu, voditeljice: Ivana Fundurulić i Adriana Ivandić

Datum i vrijeme:

Organizacija:
SNIMKE

Vrsta događanja:
SNIMKA - Radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Tijekom posljednjih nekoliko godina sve više primjećujemo učinke klimatskih promjena do kojih dolazi zbog sagorijevanja fosilnih goriva. Kako bi zaštitili okoliš znanstvenici istražuju i razvijaju nove tehnologije koje uključuju obnovljive izvore energije, npr. pretvaranje Sunčeve energije izravno u električnu energiju. Danas postoji mnogo različitih metoda za proizvodnju solarne energije, kao što su solarne ćelije i solarni toplinski kolektori.

U ovoj radionici sudionici će napraviti prototip Solarne uzgonske elektrane te se upoznati s radom i mogućnostima elektrane čiji se rad bazira na principu toplinskog strujanja (konvekcije). Također, sudionici će uvidjeti kako mogu smanjiti svoj ugljični otisak i tako postati aktivni sudionici ublažavanja klimatskih promjena.




> Preuzmite predložak za izradu propelera


https://www.youtube.com/watch?v=wNS6DUusUZg

Biografija:

Adriana Ivandić, profesorica je biologije i kemije u II. gimnaziji. Uz redovni rad rado sudjeluje u različitim oblicima unapređenja obrazovnog sustava koristeći znanje stečeno na stručnim usavršavanjima iz područja odgoja i obrazovanja.

https://adrianapbk.wixsite.com/mysite-1

Ivana Fundurulić profesorica je matematike i fizike, a radi kao nastavnica fizike u II. gimnaziji u Zagrebu. Uz redovnu nastavu, uvijek je zainteresirana za razvijanje ili sudjelovanje u novim projektima i radionicama (STEM cooking (Discovering Science and Math through cooking) Erasmus+ projekt, projekt INVESTIGATE (Utjecaj uključivanja istraživačkih učeničkih pokusa u srednjoškolsku nastavu fizike na razvoj znanstvenog zaključivanja i konceptualnog razumijevanja) projekt Hrvatske zaklade za znanost i različiti eTwinning projekti...). Sudjelovala je u Eratostenovom eksperimentu (Mjerenje opsega Zemlje pomoću štapa) sa svojim učenicima nekoliko godina zaredom. Za svoje učenike organizira radionice (Nit po nit - parabola, Orijentacija, D'Hondtova metoda u izbornom sustavu RH, Camera obscura – magija svjetla, Makey Makey lab...). Također održava predavanja za svoje kolege, studente i učenike, te tako doprinosi svojem i njihovom stručnom usavršavanju.

hhttps://www.linkedin.com/in/ivana-fundurulic-57151666/