Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

30 godina Tekstilno-tehnološkog fakulteta – „Razvoj funkcionalne negorive tkanine“, Tea Kaurin i Veronika Lovreškov

Datum i vrijeme:

Organizacija:
SNIMKE

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Detalji:

U životu smo izloženi raznim rizicima i nepredvidljivim situacijama, koje je potrebno izbjegavati kroz različite aspekte prevencije i zaštite. Tekstil je važan zaštitnik, a u ovom predavanju će se predstaviti negorive tekstilije. Takav tekstilni materijal uz svojstva negorivosti treba zadovoljiti cijeli niz dodatnih kriterija, funkcionalnih i estetskih, npr. udobnost, mogućnost bojadisanja i tiska tamnim tonovima, trajnost, izdržljivost, postojanost obojenja i tiska na pranje i habanje. Da bi se sirovinom negorive tekstilije mogle obojadisati ili tiskati, potrebno je uskladiti odabir bojila ili pigmenata sa sirovinskim sastavom. Upoznat ćemo vas kako se negorivoj tkanini kroz boju i dezen poboljšava estetska komponenta. Sudionici će se upoznati s metodama analize tekstilija prije i nakon bojadisanja i tiska kroz ispitivanje gorivosti i spektralnih karakteristika.

https://www.youtube.com/watch?v=sbGoAUA5DEk

Biografija:

Tea Kaurin, mag. ing. techn. text., sveučilišni diplomski studij Tekstilna tehnologija i inženjerstvo, modul Tekstilna kemija, materijali i ekologija završila je 2016. godine na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Iste godine upisuje Poslijediplomski sveučilišni studij Tekstilna znanost i tehnologija. Trenutno je zaposlena kao stručni suradnik na projektu „Razvoj multifunkcionalne negorive tkanine za dualnu namjenu (KK.01.2.1.02.0064)" na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Istraživački rad u sklopu projekta vezan je uz područje njege i gorivosti tekstila.

Veronika Lovreškov, mag. ing. techn. text., magistrirala je na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu 2019. godine. Od 2020. godine radi kao stručni suradnik na projektu „Razvoj multifunkcionalne negorive tkanine za dualnu namjenu (KK.01.2.1.02.0064)“ na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu u suradnji s tvrtkom Čateks d.o.o. Istraživački rad u sklopu projekta vezan je uz područje bojadisanja i tiska.