Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Kvalitetan lijek = kvalitetan život!, voditelji: Mario-Livio Jeličić i Jelena Kovačić

Datum i vrijeme:

Mjesto održavanja:
SNIMKE

Vrsta događanja:
SNIMKA - Radionica

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji
Kontrola kvalitete proizvoda od nepoznatih dobavljača, pogotovo onih koji se mogu kupiti po jeftinijoj cijeni putem interneta, ponekad je upitna. Takvi proizvodi se ne pripremaju u strogo kontroliranim uvjetima pa i njihova kvaliteta varira. Jedan od parametara koji je važno pratiti kod biljnih ekstrakata su ostatna otapala, koja ukoliko se nalaze u značajnoj količini, mogu naštetiti našem zdravlju. U ovoj radionici upoznat ćete se sa ulogom biljnih ekstrakata u liječenju upalnih bolesti crijeva, također, prikazat ćemo postupak pripreme uzorka za određivanje ostatnih otapala te provedbu analize korištenjem suvremene tehnologije, preciznije plinske kromatografije s plamenoionizacijskim detektorom te ''headspace'' načinom uzorkovanja. Rezultat jedne takve analize ćemo interpretirati te prokomentirati dobivene rezultate, a samim time i utvrditi valjanost proizvoda.

https://www.youtube.com/watch?v=qls7QQ8-f5Q

Biografija:

Mario-Livio Jeličić, nakon maturiranja u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga 2012. godine, upisuje Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, smjer Primijenjena kemija, koji završava 2017. godine čime stječe akademski naziv magistar primijenjene kemije. Po završetku studija zapošljava se u Pliva d.o.o., ali ubrzo prelazi na Farmaceutsko-biokemijski fakultet kao doktorand na projektu Hrvatske zaklade za znanost – ''Razvoj naprednih analitičkih metoda za lijekove i biološki aktivne tvari u liječenju upalnih bolesti crijeva''. Doktorirao je 2021. godine u području razvoja lijekova, a u sklopu doktorskog studija aktivno je sudjelovao na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima te je autor i koautor na ukupno 13 znanstvenih radova.

Jelena Kovačić, magistra primijenjene kemije, diplomirala je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, smjer Primijenjena kemija, s temom Praćenje razgradnje odabrane aktivne supstance. Stručnu praksu odradila je na Institutu Ruđer Bošković, na Zavodu za supramolekulsku kemiju. Tijekom studija bila je demonstrator na Zavodu za analitičku kemiju te ostvarila stručnu suradnju sa tvrtkom Comprehensive Water Technology d.o.o. Od studenog 2021. zaposlena je na Zavodu za analitiku i kontrolu lijekova na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu kao asistentica-doktorandica na projektu.