Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Obogatimo život mirisom hrane, voditelji: Ivica Kos, Ivan Vnučec i Darija Bendelja Ljoljić

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 10:00 - 11:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana - predvorje

Detalji:
Miris spoznajemo nakon kontakta mirisnih čestica s njušnim receptorima u nosu. U prošlosti smo osjet mirisa koristili u otkrivanju pogodnosti hrane za konzumaciju, kao i za otkrivanje kvarenja. Modernom konzumacijom prerađene hrane osjet mirisa koristimo uglavnom za određivanje koliko nam se ona sviđa. Smatra se da možemo osjetiti nekoliko primarnih vrsta mirisa (cvjetni, voćni, začinski, zagorjeli ili pokvareni), a njihovom kombinacijom nastaje velik broj različitih mirisa. Čovjek može imenovati svega nekoliko desetaka različitih mirisa, ali je sposoban uočiti razliku između nekoliko tisuća njih. Žvakanjem se oslobađaju spojevi koje doživljavamo drugačije nego njušenjem pa je osjet mirisa važan za puni doživljaj hrane. Odgovore na pitanja kako možemo obogatiti život mirisom hrane dobit ćete sudjelovanjem na radionici i kušanjem različitih proizvoda karakterističnog mirisa i okusa.

Biografija:

Ivica Kos diplomirao je 2006. godine na Sveučilištu u Zagrebu na Agronomskom fakultetu gdje se zapošljava kao asistent i upisuje Poslijediplomski doktorski studij kojeg završava 2011. godine. Na radnom mjestu docenta zaposlen je od 2013., a od 2019. godine zaposlen je na radnom mjestu izvanrednog profesora. Nositelj je jednog predmeta na preddiplomskom studiju i dva predmeta na diplomskom studiju. Bio je suradnik na jednom hrvatskom i međunarodnom nastavnom projektu, tri znanstvena projekta Ministarstva znanosti i pet projekata Ministarstva poljoprivrede. Voditelj je Laboratorija za senzorske analize poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Dosad je objavio 25 radova iz skupine a1, 15 iz skupine a2, 20 radova iz skupine a3, te je sudjelovao na 35 znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu.

https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/22810

Ivan Vnučec diplomirao je 2003. godine na Sveučilištu u Zagrebu Agronomskom fakultetu gdje se 2004. g. zapošljava kao asistent i upisuje Poslijediplomski doktorski studij kojeg završava obranom doktorske disertacije 2011. godine. Na radnom mjestu docenta zaposlen je od 2014., a od 2019. godine zaposlen je na radnom mjestu izvanrednog profesora. Nositelj je jednog predmeta na preddiplomskom, jednog predmeta na diplomskom i jednog predmeta na poslijediplomskom doktorskom studiju na matičnom fakultetu. Bio je suradnik na dva nacionalna znanstvena projekta Ministarstva znanosti i tri projekta Ministarstva poljoprivrede. Voditelj je diplomskog studija Proizvodnja i prerada mesa. Dosad je objavio 21 rad iz skupine a1, 30 iz skupine a2, 26 radova iz skupine a3, te je sudjelovao na 25 znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu.

https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/29321

Darija Bendelja Ljoljić diplomirala je 2009. godine na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu gdje se 2010. godine zapošljava kao znanstveni novak i upisuje Poslijediplomski doktorski studij, a 2018. obranila je i doktorski rad. Sudjeluje u izvođenju vježbi na preddiplomskom i diplomskom studiju. Tijekom diplomskog studija nagrađena je Rektorovom i Dekanovom nagradom. Dobitnica je jednokratne novčane potpore za dosadašnji trud i poticaj u daljnjem studiranju Zaklade Agronomskog fakulteta. Bila je suradnica na međunarodnom FP7 projektu, jednom znanstvenom projektu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i jednom VIP projektu. Objavila je 12 radova iz skupine a1, 1 iz skupine a2, 6 radova iz skupine a3, te sudjelovala na 9 znanstvenih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu.

https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/320402?autor=320402