Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

30 godina Tekstilno-tehnološkog fakulteta- Život jednog kostimografa ─ priča o diplomskom studiju kostimografije od osnutka 2008. do danas, voditelji: Ivana Bakal, Marin Sovar, Đurđica Kocijančić i Studenti druge godine Diplomskog studija kostimografija

Datum i vrijeme:
četvrtak 5.5.2022., 10:00 - 12:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji:

Radi se prezentaciji rada Diplomskog studija Kostimografija Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od njegovog osnutka do danas te o pokaznoj interaktivnoj umjetničkoj radionici praktične kostimografije.

U toku trajanja radionice prezentiraju se sve faze rada od idejnih skica do realiziranih radova putem vuzualnog materijala na TV plazmi ili projektoru, do gotovih radova- odjevnih dodataka ili kostima izloženih na krojačkim lutkama.

https://www.youtube.com/watch?v=Lv7RWCBncGA

Biografija:

Doc. dr. art. Ivana Bakal kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine. Studirala je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu – 1987. godine diplomirala je na Višoj školi dizajn odjeće i 2010. magistrala na diplomskom studiju kostimografije, a 2015. godine stekla je titulu doktorice umjetnosti na ALU. Autorica je više od stotinu kostimografija, nekoliko scenografija, dizajnerica je odjevnih i tekstilnih predmeta, te autorica velikih strukovnih projekata („Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije 1909. – 2009.“), pokrenula je bijenalnu izložbu Sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost naziva „Suvremena kazališna i filmska scena“, autorica je bijenalne izložbe „Nacionalna baština“. Izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Sudjeluje na znanstvenim skupovima i piše znanstvene radove na temu kostimografije i obrazovanja. Autorica je i urednica monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Predsjednica je ULUPUH-a i Sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost. Članica je i Sekcije za tekstilno stvaralaštvo ULUPUH-a. Vanjski je suradnik – docent na Diplomskom studiju kostimografije Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika od 1990. Godine i HULU Split od 2020. Dobitnica je više nagrada.

Doc. art. Marin Sovar, modni dizajner i akademski slikar-grafičar, rođen je u Vukovaru 1977. godine. Godine 1997. maturirao je dizajn tekstila u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Godine 2002. diplomirao je modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, dok je zvanje akademskog slikara-grafičara stekao 2006. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2004. do 2006. Godine kreira modnu kolekciju jesen-zima i proljeće-ljeto za tvrtku Marija – modna odjeća u Donjem Macelju. U akademskoj godini 2005./2006. zaposlen je kao vanjski suradnik na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2007. radi kao vježbenik u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti u Vukovaru. U školskoj godini 2008./2009. zaposlen je kao predavač na predmetima Projektiranje tekstila i Povijest tekstila i kostima u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Od 2008. do 2016. godine radi kao vanjski suradnik, asistent i predavač na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stručna djelatnost vezana je uz područja dizajna i izrade kostima za javna događanja (izložbe, glazbeni spotovi, filmovi, predstave), likovne radionice, grafički dizajn, popularizaciju struke kroz TV emisije unutar školskog i obrazovnog programa vezanih uz dizajn i izradu odjeće i povijest odijevanja, žiriranje umjetničkih radova, prezentaciju radova studenata kroz izvannastavne aktivnosti.

Mag. ing. Đurđica Kocijančić rođena 1971. godine u Sisku. Nakon školovanja je stekla zvanje diplomiranog inženjera tekstilne tehnologije,a po Bolonjskom procesu ima titulu magistra inženjerka tekstilne tehnologije i inženjerstva. Trenutno radi na Tekstilno–tehnološkom fakultetu u zvanju stučnog suradnika na kolegijima: ''Primjenjena kostimografija II i III'' i stručne prakse. Izrađuje povijesne kostime i autorica je mnogobrojnih rekonstruiranih povijesnih kostima. Za cijelo vrijeme studija se bavi fotografijom, a aktivno bavljenje fotografijom počinje 2005. kada postaje član Fotokluba Zagreb, nakon što završava tečaj modne fotografije 2004. u Fotoklubu Zagreb. Do danas je imala je 6. samostalnih izložbi.