Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Život u virtualnom svijetu – mladi u Europi i navike povezane s internetom Od otvorenih podataka do otvorene karte u 15 minuta :), Ana Kuveždić Divjak i Andrea Miletić

Datum i vrijeme:
srijeda 4.5.2022., 11:30 - 12:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Prezentacija

Publika:
2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji:

Zanima te kako žive tvoji vršnjaci u raznim europskim zemljama? Izrađujući kartu Europe upoznat ćemo se razlikama i sličnostima mladih u Europi, ali i s pojmom otvorenih podataka. Saznat ćemo da takve podatke možemo pronaći na portalima otvorenih podataka. Pokazat ćemo da su otvoreni podaci javno dostupni za ponovnu upotrebu u strojno-čitljivom obliku te na taj način lako pristupačni računalnim programima za obradu i interpretaciju.

Ako želiš doznati tko provodi više vremena na društvenim mrežama, a tko čita vijesti i kupuje odjeću putem interneta, pridruži nam se na radionici! Slova, brojeve, razmake, točke i povlake (tj. skupove otvorenih podataka o navikama mladih u državama članicama) oživjet ćemo na karti upotrebom otvorenih i slobodno dostupnih programa i tehnologija. I to u samo deset koraka.

Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koordinator je Horizon 2020 projekta Twinning Open Data Operational čiji je cilj postići interdisciplinarnost u području otvorenih podataka kako bi se povećala ponuda i uporaba otvorenih podataka u Hrvatskoj i šire.

Biografija:

Doc. dr. sc. Ana Kuveždić Divjak zaposlena je na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i bavi se suvremenom kartografijom. To u najvećoj mjeri uključuje istraživanja o metodama vizualizacije i komunikacije prostornih informacija te istraživanja o novim sadržajima i uslugama u kartografiji i GIS-u temeljem otvorenih podataka i tehnologija.

Andrea Miletić, mag. ing. geod. et geoinf. studentica je doktorskog studija i mlada istraživačica HRZZ-a, zaposlena na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Kao suradnice na europskom Horizon 2020 projektu Twinning Open Data Operational – TODO, djeci i mladima na 19. festivalu znanosti populariziraju koncepte iz područja otvorenih podataka i objašnjavaju kako ih ljudi objavljuju, kako im pristupaju i na koji način upotrebljavaju.