Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Od prve lančane reakcije do radioaktivnog otpada, Goran Kukmanović, Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 11:00 - 11:30

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

Ove, 2022. godine, obilježavamo 80. obljetnicu prve kontrolirane lančane reakcije, događaja s kojim je započelo "Atomsko doba". Energija proizvedena prvom lančanom reakcijom bila je toliko mala da nije mogla napajati niti jednu žarulju, ali taj događaj je promijenio i oblikovao svijet kakav danas poznajemo. Iako je primjena nuklearne tehnologije i ionizirajućih zračenja doprinijela napretku i razvoju naše civilizacije, pred nas se postavlja odgovornost za sigurno zbrinjavanje radioaktivnog otpada nastalog korištenjem nuklearnih tehnologija.

Biografija:

Goran Kukmanović je Voditelj poslova uspostave Centra za radioaktivni otpad u Fondu za financiranje razgradnje NEK. Na tom radnom mjestu neposredno se bavi poslovima provedbe pripreme i uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Republici Hrvatskoj. Osim poslova uspostave Centra aktivno je uključen u poslove pripreme i izrade Programa razgradnje Nuklearne elektrane Krško i Programa odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva.