Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Pojačaj zvuk!, voditeljice: Iva Novak, Vedrana Ceranja i Marta Kuliš Aralica

Datum i vrijeme:
utorak 3.5.2022., 13:30 - 15:30

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji:
Prije 145 godina Thomas Alva Edison napravio je prvi fonograf te prvi put u povijesti snimio i reproducirao zvuk! Fonograf je uređaj za snimanje zvuka na valjak i njegovu reprodukciju s valjka. Fonografi su bili u uporabi 50-ak godina, a potisnuo ih je gramofon s praktičnijom gramofonskom pločom. U fundusu Muzeja za umjetnost i obrt, u Zbirci glazbenih instrumenata sačuvano je nekoliko primjeraka fonografa. Na radionici će se sudionici upoznati s izumom fonografa, te nakon toga, po principu „uradi sam“, izraditi zvučnik za svoj mobitel, od svima lako dostupnih materijala.

Biografija:

IVA NOVAK, mag. educ hist. art. i mag. hist. art. (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu); kustos i muzejski pedagog. Od 2011. radi u Muzeju za umjetnost i obrt. Stekla je iskustvo rada na mjestu kustosa, u Odjelu marketinga, na EU projektima, a od 2015. radi u Pedagoškom odjelu MUO gdje osmišljava i provodi cjelokupne pedagoške programe te sudjeluje u brojnim projektima i manifestacijama. Kustosica je nekoliko edukativnih i informativnih izložbi te mnoštva izložbi radova s kreativnih radionica. Kao dio stručnog tima dobitnica je Godišnje nagrade Hrvatskog muzejskog društva za 2014. godinu za realizirani dokumentacijsko - informacijski program (za projekt Partage Plus). Trenutno radi na mjestu voditeljice Pedagoškog odjela MUO.

MARTA KULIŠ ARALICA, mag. educ. philol. angl. i mag. hist. art (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Za vrijeme trajanja studija radila je u galerijama Arteria i Forum kao stalna suradnica i organizirala različite umjetničke izložbe. Od 2012. do 2013. zaposlena je kao predavač engleskog jezika u Helen Doron Early English Learning Centre. Godine 2013.-2014. radi u British International School of Zagreb kao profesorica engleskog jezika, koordinatorica te organizatorica programa za vrtićku dob. Od 2013. do 2017. radi u Helen Doron Early English Learning Center kao predavač engleskog jezika. Od rujna 2017. zaposlena je kao muzejski pedagog u Pedagoškom odjelu Muzeja za umjetnost i obrt. Sudjeluje u osmišljavanju i izvođenju pedagoških programa.

VEDRANA CERANJA, profesorica povijesti umjetnosti i pedagogije (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu); kustos. Od 2020. godine radi u Muzeju za umjetnost i obrt. Trenutno radi u Pedagoškom odjelu muzeja te na EU projektima u kojima MUO sudjeluje kao partner.