Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Kako će inovativni koncepti mobilnosti utjecati na budućnost svakodnevnog života, Martin Gregurić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 18:10 - 18:30

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole, djeca s posebnim potrebama

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji:

Sveprisutnost pametnih mobilnih uređaja, elektromobilnosti, inovacija u umjetnoj inteligenciji te brzih mobilnih mreža omogućava veliki potencijal u razvoju novih koncepata mobilnosti, posebice u velikim gradovima. Koncept mobilnosti na zahtjev je trenutno u najvećem fokusu korištenja i razvoja. Spomenuti koncept omogućava personalizirano obavljanje usluge javnog prijevoza posredstvom virtualnih tržnica za mikromobilnost, tj. svatko može kupiti/tražiti prijevoz ili prodati/nuditi prijevoz prema svojim preferencijama. Spomenuta usluga će se unaprijediti za samovozečim, odnosno autonomnim vozilima kao posljedica razvoja novih brzih 5G mreža, pametnih osjetila i umjetne inteligencije. Takvo unaprijeđenje značajno će utjecati na dugoročno planiranje života pojedinca koje će se temeljiti na personaliziranoj i sigurnoj svakodnevnoj mobilnosti bez potrebe za posjedovanjem vlastitog vozila. Smanjenjem broja vozila s vozačima na prometnicama drastično će se smanjiti broj nesreća i povećati učinkovitost prometa u velikim gradovima. Nadalje, korištenjem održivih oblika mobilnosti ostvariti će se bodovi koji će se moći koristit u drugim sferama života kao što je primjerice besplatno strujanje video sadržaja ili omogućiti dodatni sadržaj u video igrama. Spomenutim pristupom poticati će se korištenje javnih, održivih i autonomnih oblika mobilnosti što će činiti svakodnevni život zelenijim i sigurnijim. Znanost o podatcima omogućava obradu velike količine podataka o ostvarenim mobilnostima na temelju kojih će se putniku sugerirati optimalni plan budućih mobilnosti u svrhu izbjegavanja čekanja i stresa u prometu.

Biografija:

Martin Gregurić rođen je 24. siječnja 1988. u Sisku, te je 2018. doktorirao na Fakultetu prometnih znanosti s disertacijom pod nazivom „Kooperativno upravljanje priljevnim tokovima na urbanim autocestama zasnovano na strojnom učenju“. Trenutno je zaposlen kao poslijedoktorand na Zavodu za Inteligentne transportne sustave, pri Fakultetu prometnih znanosti. Voditelj je Laboratorija za znanost o podatcima u prometu i logistici koji je uspostavljen u suradnju s tvrtkom Ericsson Nikola Tesla. Objavio je više od 40 znanstvenih radova na međunarodnim znanstvenim konferencijama i časopisima. Trenutno se bavi temama primjene Umjetne inteligencije, te Znanosti o podatcima u optimizaciji, analizi i upravljanju prometnim procesima. Sudjeluje u realizaciji nekoliko međunarodnih i domaćih znanstvenih projekata, te je gost urednik u međunarodnom znanstvenom časopisu „Energies“.