Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Vozila na alternativni pogon – tehnologija vodika, Ružica Lončar i Ivan Jajčević

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 17:00 - 18:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
Velika dvorana

Detalji:
Naše stoljeće susreće se s dva glavna izazova u pogledu korištenja i opskrbe energijom: globalno zatopljenje i opskrba energijom zbog iscrpljivanja fosilnih goriva. Kako se rast našeg gospodarstva oslanja na potrošnju energije, stavlja sve veći pritisak na pronalaženje alternativnih izvora energije. Tehnologija vodika, gorive ćelije i električna vozila upravo su odgovor na te izazove. Kroz uvodno predavanje upoznat ćemo važnost tehnologije u svakodnevnom životu i njen utjecaj na okoliš, stanovništvo i gospodarstvo kroz niz zanimljivih primjera. Kakav utjecaj imaju klimatske promjene na energetiku i koliko nam je važno postići sklad između stanovništva, gospodarstva i okoliša a pri tome voditi računa o energetskoj održivosti u prometu saznat ćete na ovom predavanju. Prikazat ćemo vam model autića na vodik koji je nagrađen na međunarodnom sajmu inovacija ARCA 2020. godine. Cilj nam je prikazati razloge korištenja obnovljivih izvora energije te objasniti tehnologiju gorivih članaka koja se temelji na vodikovoj tehnologiji.

Biografija:

Ružica Lončar, prof. geologije i geografije, savjetnik zaposlena je u I. tehničkoj školi Tesla u Zagrebu. Diplomirala je na PMF – u geografski odsjek 1998. godine. Voditeljica je ŽSV -a nastavnika geografije u strukovnim školama Grada Zagreba, autorica udžbenika iz geografije za 1. razred četverogodišnjih strukovnih škola, metodičkih priručnika, inovativnih metoda poučavanja od kojih je izrada digitalnih obrazovnih sadržaja u sklopu projekta MZO i – nastava, geomatematika, održivi razvoj kroz suradničko učenje i sl. Sudjelovala je u brojnim nacionalnim i međunarodnim projektima, uglavnom usmjerenim na utjecaj tehnologije na okoliš, gospodarstvo i stanovništvo u kojima potiče učenike na kritičko i kreativno mišljenje s ciljem rješavanja problema na temelju prethodno usvojenih znanja. Vrlo često povezuje znanja iz geografije i strukovnih tehničkih predmeta što omogućuje razvoj tehničke inteligencije. U školskoj godini 2020./2021. izabrana je u 511 najuspješnijih odgojno – obrazovnih djelatnika koji su doprinijeli unaprjeđenju odgojno – obrazovnog sustava Republike Hrvatske.

Ivan Jajčević, diplomirani inženjer strojarstva zaposlen u STŠ „Frana Bošnjakovića“ u Zagrebu. Autor je brojnih projekata koje je predstavio na sajmovima inovacija. Njegov rad fokusiran je na područje razvoja programskog jezika Micropython za upravljanje osnovnim periferijama mikrokontrolerskog razvojnog sustava micro:bit.