Kalendar događanja možete preuzeti i u .pdf formatu:
> FZ_Zagreb_2022.pdf

Koliko CO2 stane u jedan život?, Ivana Carević i Matea Flegar

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 13:00 - 13:30

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole

Lokacija (prostorija):
Mala dvorana

Detalji

U svakodnevnom životu često čujemo kako se koriste termini i pojmovi zeleno, bio, ekološko, energetski učinkovito, obnovljivi izvori energije, klimatske promjene, globalno zagrijavanje, efekt staklenika, ugljični dioksid... Sigurno se pitate kakve to ima veze s Vama. Dodatno još slušamo o održivosti i konceptu održivog razvoja. Znate li da su se svjetski čelnici dogovorili kakav planet i razvoj Našeg planeta Zemlje žele danas te kakav planet bi trebali ostaviti našim potocima?

Što je to održivi razvoj, kakav svijet želimo, na koji način su povezani svi ovi termini i pojmovi, te na koji način pojedinac svojim radnjama i odlukama može doprinijeti održivom razvoju na osobnoj, lokalnoj, pa onda i na svjetskoj razini saznajte kroz ovo interaktivno predavanje.

Biografija:

Dr.sc. Ivana Carević, dipl.ing.građ. zaposlena je na Zavodu za materijale Građevinskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno sudjeluje u znanstvenim i stručnim projektima vezanim uz građevinske materijale, određivanje mehaničkih svojstva i svojstva trajnosti, korištenje otpada kao sekundarne sirovine u građevinskom sektoru poštujući načela održivosti, sigurnosti i funkcionalnosti. Dodatno radi na projektima koji su vezani za energetsku učinkovitost u zgradarstvu. Kvalificirana je za izvođenje naprednih analitičkih metoda i mikrostrukturne analize. Trenutno se bavi kvantificiranjem održivosti u građevinskom sektoru.

Matea Flegar, mag.ing.aedif, doktorandica Zavoda za materijale Građevinskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu zaposlena na projektu „ATC – Advanced low CO2 cementitious materials“. Visokoškolsko obrazovanje stekla je diplomirajući na Građevinskom fakultetu u Zagrebu na temu obnove povijesnih zgrada, te na Tehničkom Sveučilištu u Beču na temu energetski učinkovite izgradnje. Kroz svoj doktorski studij i rad na projektu istražuje mogućnosti smanjenja ekološkog utiska kod proizvodnje betona i cementa. Nekoliko mjeseci provodi na međunarodno priznatom švicarskom Federalnom institutu za tehnologiju u Lausanni u svrhu usavršavanja u mikrostrukturnim ispitnim tehnikama i njihovoj primjeni na cementne materijale. Trenutno se bavi kvantificiranjem održivosti u građevinskom sektoru.