Kriptografija – zagonetke u misiji spašavanja života, voditelji: Kristian Golubić i Iva Rožić

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 13:00 - 15:00

Mjesto održavanja:
Gimnazija Velika Gorica, Ulica kralja Stjepana Tomaševića 21, Velika Gorica

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola

Lokacija (prostorija):
zgrada srednjih škola, prostor ispred zgrade škola, hodnik i učionice, Velika Gorica

Detalji

Kriptografija je znanstvena disciplina koja se bavi proučavanjem metoda za slanje poruka u takvom obliku da ih samo onaj kome su namijenjene može pročitati. Sudionici događanja će upoznati naprave za šifriranje korištene kroz povijest te primjenu kriptografije u svakodnevnom životu uz poseban osvrt na 2. svjetski rat te utjecaj Alana Turinga na dekripciju ENIGME. Sudionici događanja će primijeniti osnovne šifre klasične kriptografije te se upoznati s idejom modernih kriptosustava i kriptosustava s javnim ključem. 

Biografija:

Kristian Golubić

Rođen je u Zagrebu, gdje se i školovao. Po završetku Gimnazije Lucijana Vranjanina 2009. godine upisuje Prirodoslovno – matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je 2014. godine diplomirao i stekao zvanje magistar edukacije matematike i informatike. Iste godine se zaposlio u Gimnaziji Velika Gorica na mjestu nastavnika matematike i informatike gdje radi i danas. Aktivno sudjeluje u pripremama učenika za Državnu maturu. 

 

Iva Rožić

Rođena je u Rijeci gdje se i školovala. Po završetku obrazovanja u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji upisuje Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci, smjerove anglistika i povijest umjetnosti, gdje je 2011. godine diplomirala i stekla zvanje magistre edukacije engleskog jezika i književnosti i magistre povijesti umjetnosti. Na mjestu nastavnice engleskoga jezika do sada je radila u osnovnoj školi.