Zašto tone Venecija?, Tihomir Marjanac

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 17:45 - 18:45

Mjesto održavanja:
Srednja škola Marka Antuna de Dominisa, Rab

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
1., 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji

Odavno je poznato da Venecija tone, da ju povremeno poplavljuje more. Zašto je to tako i što se poduzima da se spriječe poplave možete čuti u predavanju.

Biografija:

Dr. sc. Tihomir Marjanac

Rođen je 1953. godine u Zagrebu. Studij geologije završio je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je magistrirao i doktorirao. Proveo je dvije i pol godine na postdoktorskom usavršavanju u Norveškoj.

Tijekom studija i neposredno nakon diplomiranja radio je kao geološki tehničar u Institutu za geološka istraživanja u Zagrebu (danas Hrvatski Geološki institut). Bio je zaposlen na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1982. - 2018. godine. Bavi se sedimentologijom, istražuje paleoseizmičke događaje, udare asteroida, procese okršavanja i paleoklimu tijekom posljednjih 2 milijuna godina, a posebno oledbu Dinarida. Vodio je nekoliko međunarodnih i nacionalnih znanstvenih projekata.

Aktivno se bavi popularizacijom znanosti, održava javna predavanja, i bio je organizator geoloških i astronomskih radionica za školsku djecu koje su se izvodile u sklopu Škole u prirodi 2001. - 2009. g. Suorganizator je Festivala Znanosti u Zagrebu i bio je koordinator obilježavanja Europske Noći istraživača u Hrvatskoj 2010. i 2011. godine. Suosnivač je udruge za promociju i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska.