Iva Pujić, Mateja Fegeš, Dunja Ćosić: Inovativan način konzerviranja s chia sjemenkama

Datum i vrijeme:
utorak 23.4.2024., 12:25 - 13:25

Mjesto održavanja:
Strukovna škola Pula, Zagrebačka 22, Pula

Vrsta događanja:
predavanje i radionica

Publika:
7.i 8.razred osnovne škole, 1.razred srednje škole, 2.,3. i 4.razred srednje škole

Detalji

Chia sjemenke pronalaze put u našoj prehrani i često se koriste u smoothieju, pahuljicama, preljevima za salatu i slično. S obzirom na to da tvore gelastu konzistenciju kad se dodaju u vodu, jesu li one prikladne za izradu marmelade od voća? Chia sjemenke se koriste umjesto pektina i djeluju kao prirodno sredstvo za zgušnjavanje u procesima konzerviranja što će nam pokazati i učenici 2.b razrednog odjela smjera tehničar nutricionist.

Biografija:

Mateja Fegeš pohađala je Srednju medicinsku školu u Varaždinu koja ju je zainteresirala za svijet primijenjenih prirodnih znanosti. Povedena time, nakon srednjoškolskog obrazovanja upisuje u Osijeku Prehrambeno-tehnološki fakultet na kojem je i diplomirala i stekla titulu magistre inženjerstva prehrambene tehnologije. Više godina (2013. - 2024.) radi kao nastavnica prehrambene grupe predmeta u Strukovnoj školi Pula.
Dunja Ćosić je diplomirala na Odjelu za biologiju u Osijeku gdje je stekla titulu magistra edukacije biologije i kemije. Nastavnica je biologije, kemije i strukovnih predmeta u Strukovnoj školi Pula.
Iva Pujić je diplomirala na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku gdje je stekla titulu magistra inženjerka prehrambenog inženjerstva. Nastavnica je kemije i strukovnih predmeta za prehrambena zanimanja u Strukovnoj školi Pula.