Pošalji mi tajnu poruku!, Karolina Dobi Barišić, Diana Moslavac Bičvić, Dora Repinac, Ramona Sajler, Ivona Vadlja

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 14:00 - 14:45

Mjesto održavanja:
OŠ Darda, Školska 9, 31326 Darda

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast i niži razredi osnovne škole

Lokacija (prostorija):
OŠ Darda

Detalji

Matematika savijanja i rezanja papira potiče kod djece razvoj koncentracije, pažnje, fine motorike i kreativnosti. Kriptografija predstavlja pohranjivanje i prijenos podataka u obliku koji omogućuje njihovo čitanje i obradu samo onima kojima su namijenjeni.

Kombinacija matematike savijanja i rezanja papira te kriptografije dovest će nas do jednostavne naprave za šifriranje- skitala. Skital je valjkasti predmet oko kojeg se namotava papirnata vrpca na koju se okomito upisuje poruka. Nakon upisivanja poruke, vrpca se odmota, a na njoj ostanu znakovi koje može pročitati samo onaj koji ima skital jednake debljine. Spartanci su još u 5. stoljeću prije Krista koristili ovu jednostavnu napravu za šifriranje. Oni su za skital koristili drveni štap oko kojeg se namatala vrpca od kože ili pergamenta.

U ovoj radionici učenike ćemo upoznati sa šifriranjem pomoću skitala. Otkrivati će pozitivne i inspirativne poruke o životu dešifrirajući već napisane poruke pronalaženjem odgovarajućeg skitala koji predstavlja ključ za dešifriranje. Također, sami će osmisliti i šifrirati poruke za svoje prijatelje koje će tada prijatelji pokušati samostalno dešifrirati. Za kraj, izradit će figure jednom od tehnika matematike presavijanja i rezanja papira koje će predstavljati simbol proljeća i buđenja života u prirodi.

Biografija:

Karolina Dobi Barišić, poslijedoktorandica, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, kdobi@foozos.hr,  091 546 8665

Životopis:

Karolina Dobi Barišić zaposlena je na Fakultetu za odgojne i  obrazovne znanosti u Osijeku od 2008. godine. Doktorirala je na Fakultetu za organizaciju i informatiku u Varaždinu 2018. godine. Sudjeluje u organizaciji i izvođenju kolegija na integriranom preddiplomskom i diplomskog Učiteljskom studiju te preddiplomskom studiju Ranoga i predškolskoga odgoja i obrazovanja. Područja interesa su joj vršnjačka procjena i samoprocjena uz pomoć IKT-a te primjena IKT-a u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju.

 

 

Diana Moslavac Bičvić, predavačica, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, dmoslavac@foozos.hr, 095 870 1192

Životopis:

Diana Moslavac Bičvić zaposlena je na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti od 2008. godine gdje izvodi nastavu na kolegijima Elementarna matematika, Matematika, Metodika matematike I, Metodika matematike II, Statistika i Matematika i nadareni učenici na integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom Učiteljskom studiju te nastavu na kolegiju Informatička pismenost na sveučilišnom preddiplomskom studiju Ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja u Osijeku. Objavila je nekoliko znanstvenih i stručnih radova, aktivno sudjelovala na nekoliko međunarodnih i domaćih skupova te redovito sudjeluje u organizaciji radionica u sklopu Festivala znanosti. Članica je organizacijskog odbora Međunarodne znanstvene konferencije „Matematika i dijete“. Suradnica je na znanstvenom projektu „Stručno usavršavanje učitelja u funkciji unapređenja rezultata učenja učenika osnovne škole u prirodoslovnom i matematičkom području“ (HRZZ-IP-2018-01-8363) koji je financiran sredstvima Hrvatske zaklade za znanost.

 

Dora Repinac, studentica Učiteljskog studija na  Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, repinac.referent@gmail.com , 095 541 0282

Životopis:

Dora Repinac studentica je pete godine integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog Učiteljskog studija na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Opredijelila se za informatički modul iz dodatnog interesa prema informatici i matematici. Nekoliko godina sudjeluje u radionicama u sklopu Festivala znanosti. Članica je Studentskog zbora Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, također i Studentskog vijeća.

 

Ramona Sajler, studentica Učiteljskog studija na  Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti, ramonasajler98@gmail.com, 095 394 7435

Životopis:

Ramona Sajler studentica je pete godine integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog Učiteljskog studija na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Opredijelila se za informatički modul iz dodatnog interesa prema informatici i matematici. Nekoliko godina sudjeluje u radionicama u sklopu Festivala znanosti. Članica je Studentskog zbora Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, također i Studentskog vijeća.

 

Ivona Vadlja, učiteljica OŠ Darda, ivonavadlja05@gmail.com, 095 567 5760

Životopis:

Ivona Vadlja zaposlena je u OŠ Darda kao učiteljica razredne nastave. Diplomirala je na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku 2021.godine te završila Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni Učiteljski studij. Sudjelovala je na projektu Korak u znanost 3.0 i FOOZOS boje u Višnjanu u sklopu Festivala znanosti 2019.godine.