Velibor Vrzić:
Potopljeno blago Jadranskog mora

Datum i vrijeme:
petak 6.5.2022., 10:15 - 11:00
petak 6.5.2022., 12:15 - 12:45

Mjesto održavanja:
MOHO Centar, Interpretacijski centar dr. Andrije Mohorovičića; A. Štangera 48, Volosko

Vrsta događanja:
Predavanje

Publika:
5., 6., 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
MC

Detalji

Kako izgleda krstarenje i istraživanje podmorja podvodnim skuterom; ili kako je raditi na istraživačkoj podmornici, te otkrivati blago na dnu mora? Kako kaže i sam autor predavanja „biti će ovo jedno beskrajno jednostavno, edukativno i razumljivo predavanje”, u kojem ćemo se upoznati i s potopljenim brodovima Jadranskog mora.
Može li podvodna ekologija biti investicija u budućnost, te kako izvađene odbačene ribarske mreže iz mora, možemo recikliranjem ponovno uporabiti i koristiti kao ekološki proizvod.

Biografija:

Velimir Vrzić, podvodni je istraživač, rođen 1972 god. u Rijeci. Sa 19 godina nakon borbenih djelovanja kao pripadnik HV-a pristupa Ministarstvu unutarnjih poslova – Postaja pomorske policije Rijeka gdje obnaša sve vrste djelatnosti na moru i podmorju Jadranskog mora. Kao pripadnik MUP-a sudjeluje u svim borbenim operacijama na području RH-a tijekom oslobođenja Hrvatske. Odlikovan 3 puta Spomenicom domovinskog rata, Medaljom Bljesak i Medaljom Oluja od predsjednika RH-a..
Kao pripadnik MUP-a završava protueksplozijski tečaj te je osposobljen za otkrivanje svih vrsta eksplozivnih naprava kako u moru tako i na kopnu. Zadnjih 6 godina radi kao policijski istražitelj Postaje pomorske policije Rijeka na svim vrstama prekograničnog kriminaliteta podmorja Jadranskog mora.
Nakon više od 20 godina odlazi u policijsku mirovinu zbog posebnih poslova na kojima je radio a nakon odlaska u NY (USA), pristupa GUE ronilačkoj federaciji globalnih svjetskih istraživača podmorja (Global underwater explorers). Vraća se u Hrvatsku te postaje član istraživačkog broda sa podmornicom Triton te pokreće Projekt EEE (Exploration Education & Ecology) u Hrvats