Primjena umjetne inteligencije u obrazovanju s ciljem razvijanja komunikoloških kompetencija,
voditelji: Branko Rumenović, Marko Antić

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 22.4.2024., 0:00 - 0:00

Mjesto održavanja:
Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana, Struga 3

Vrsta događanja:
predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, srednja škola

Detalji

„Primjena umjetne inteligencije u edukaciji srednjoškolaca – Kreativni zadatak izraditi strip“ PDF prezentacija izrađena u obliku i formatu STRIPa korištenjem alata umjetne inteligencije u suradnji profesora Sveučilišta u Zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta i učenika 2 G razreda V gimnazije.  Cilj suradnje bio je motivirati učenike da prošire svoje vještine uporabe alata umjetne inteligencije te rješavanjem kreativnog zadatka (izrade stripa) usvoje i vještine rada u novim programima. U izradi stripa korišteni su stoga programi Hugging face (za kreiranje slika umjetnom inteligencijom te slaganje pojedinih scena čime je zadatak izvršen u 65% opsega), te GIMP program koji je kao alat korišten za doradu i uređenje dobivenih slika (35% opsega zadatka). Tako su doradom priređeni slojevi, tekstovi, slike, te je format prilagođen formatu stripa. Kao temu stripa, omogućen je slobodan odabir teme uz preporuku izrade stripa unutar problematike o kojoj nema mnogo digitalnih zapisa kako bi alati umjetne inteligencije sami konstruirali potrebne slike.

Slobodni dio kreativnog zadatka: biti će otisnuti odabrani dijelovi stripa na papiru koji će se ponuditi mlađim učenicima i djeci kao predloške za bojanje ili oslikavanje. Po želji, strip može služiti i kao predložak za goblene ili motiv za dizajn tekstilnih materijala, čime će se potaknuti učenici drugih obrazovnih profila da korištenjem ovdje opisanih alata izrade vlastite stripove, odnosno da usvoje vještine rada novim alatima umjetne inteligencije.

Biografija:

Prof. dr. dr. sc. Iva Rezić profesorica je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, gdje je od 2018. - 2020. bila prodekanica za znanstveno-istraživački rad, a trenutno vodi nekoliko znanstvenih projekata i nastavu mnogih kolegija. Dvostruka je doktorica znanosti – iz područja prirodnih znanosti (kemija) i tehničkih znanosti (tekstilno inženjerstvo). Znanja u struci primjenjuje u vođenju projekata i timova pri čemu joj je trenutni fokus istraživanja na razvoju novih materijala, metoda i procesa. U sklopu nekoliko znanstvenih međunarodnih interdisciplinarnih projekata osnovala je istraživačku grupu i pokrenula novi laboratorij za analizu elemenata u tragovima i nanočestica. Objavila je 60-tak znanstvenih radova, bila ko-autor 3 sveučilišna udžbenika te sudjelovala na mnogobrojnim kongresima. Aktivno se bavi popularizacijom znanosti.

Kontakt: iva.rezic@ttf.unizg.hr; Poveznice: https://orcid.org/my-orcid?orcid=0000-0002-1531-776X, https://www.bib.irb.hr/pretraga?operators=and|Iva%20Rezi%C4%87|text|profile, https://www.ttf.unizg.hr/nastavnici-i-suradnici/iva-rezic/45

 

Kristijan Penzar rođen je 30. svibnja 2007. godine. Završio je osnovnu školu „Jurja Habdelića“ u Velikoj Gorici odličnim uspjehom, a trenutno pohađa 2.G razred V gimnazije u Zagrebu gdje je također odlikaš. Sudjelovao je na mnogim natjecanjima iz informatike, programiranja i matematike. U slobodno vrijeme bavi se programiranjem u više programskih jezika, izradom računalnih igrica, uređivanjem slika i videa raznim digitalnim alatima, te izradom stripova primjenom raznih alata umjetne inteligencije. 


Kratice lokacija:

POŠ - Prva osnovna škola Ogulin, Bolnička 11
PŠBML - Područna škola Bernarda M. Luketicha, Gornje Zagorje 13, Gornje Zagorje
IKB - Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajki, Trg hrvatskih rodoljuba 2, Ogulin
GKČ - Gradska knjižnica i čitaonica Ogulin, Bernardina Frankopana 7, Ogulin
DV - Dječji vrtić Bistrac, Sv. Petar 41 D, Ogulin
DND - Društvo naša djeca Ogulin, Alojzija Stepinca 2, Ogulin
IBM - Osnovna škola Ivane Brlić - Mažuranić, Josipa bana Jelačića 1