Životni ciklus godišnjih doba kroz glazbu, Voditeljice: Ines Cvitković Kalanjoš, Jadranka Brkić-Vejmelka

Datum i vrijeme:
četvrtak 5.5.2022., 9:00 - 11:00

Mjesto održavanja:
OŠ dr. Jure Turića, Gospić

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
osnovna škola

Lokacija (prostorija):
OŠJT

Detalji

Studenti/ce Odjela za nastavničke studije u Gospiću održati će radionicu/slušaonicu za učenike Oš dr. Jure Turić u Gospiću. Učenici će slušati pojedine dijelove Vivaldijeva Četiri godišnja doba, a potom će izraziti svoje osjećaje i doživljaje riječima i skicama. Razgovorom s učenicima, učiteljicom i voditeljicama radionice pokušati će se interpretirati posljedične  asocijacije. Cilj ove radionice je bolje razumijevanje značenja izmjene godišnjih doba za život biljaka, životinja i čovjeka. Cilj je također da se slušanjem glazbe i verbaliziranjem osjećaja i asocijativnih slika, učenici potaknu na slušanje i razumijevanje klasične glazbe. U Europskoj godini mladih ovom slušaonicom želimo učenicima demistificirati i približiti klasičnu glazbu. Isto tako  želimo mladim ljudima, učenicima, približiti problematiku klimatskih promjena s obzirom da se odlike godišnjih doba mijenjaju, a o njima ovisi život biljnog i životinjskog svijeta, kao i život cijelog čovječanstva. 

Biografija:

Ines Cvitković Kalanjoš rođena je 1982. godine u Rijeci. Diplomirala je 2008. godine na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Odjel za glazbu sa temom „Priređivanje za harmonikaške ansamble“ u klasi prof. mr.art. Bashkim A. Shehua. Obranila je doktorsku disertaciju pod nazivom „Glazba Romov v Primorsko-goranski županiji in možnosti uporabe glasbe Romov v vzgojno-izobraževalnem procesu na Hrvaškem“ pod mentorstvom red. prof. dr. Svaniborja Pettana 2017. Izabrana je za suradnika u suradničko zvanje i na radno mjesto poslijedoktoranda za znanstveno područje humanističkih znanosti, polje znanost o umjetnosti, grana muzikologija i etnomuzikologija na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću. 
Jadranka Brkić-Vejmelka završila je gimnaziju Vladimira Nazora u Zadru. Doktorirala je 2013. na Odsjeku za geografiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zgrebu. Od 2016. radi na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću kao nastavnica kolegija Geografija, Metodika nastave prirode i društva 2 i Valorizacije prirodne baštine u turizmu.