Etnolozi na zadatku: Kako su kuhali i živjeli naši stari?, voditeljica: Doc. dr. sc. Danijela Birt Katić, Sveučilište u Zadru

Datum i vrijeme:
srijeda 4.5.2022., 8:00 - 9:30

Mjesto održavanja:
OŠ dr. Jure Turića, Gospić

Vrsta događanja:
predavanje i radionica

Publika:
osnovna škola

Lokacija (prostorija):
OŠJT

Detalji

Ove se godine navršava 30 godina od smrti od jednog od utemeljitelja hrvatske etnologije Milovana Gavazzija. S obzirom na to da je tema ovogodišnjeg Festivala znanosti „Život“ ovim smo predavanjem i radionicom nastojali približiti učenicima na koji se način etnologija bavi svakodnevnim načinom života odnosno koje su to teme koje etnolozi istražuju kako bi razumjeli kulturu i život čovjeka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Tema kojima se etnologija bavi je pregršt pa smo se odlučili pokazati vam na koji su način ljudi pripremali hranu. Uz glazbu, narodne običaje i druge teme, Milovan Gavazzi istraživao je i peku, posebice načine na koji se peka izrađuje i koristi u pripremi jela. Predavanjem ćemo odgovoriti na pitanja: Odakle pek(v)a u našoj kuhinji?, Kako i koja se hrana pripremala pod pekom?, Kakve veze imaju peka i pekač kruha? te Što to spaja peku, čripnju, pokljuku i sač?

Biografija:

Danijela Birt Katić je povjesničar i etnolog i kulturni antropolog, trenutno u zvanju docenta na Odjelu za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru. Bavi se istraživačkim i nastavnim radom i to temama iz povijesnog razvoja hrvatske etnologije, obiteljskih i rodbinskih odnosa u kontekstu proširenih obiteljskih zajednica, položaja etnologije i antropologije u kontekstu osnovnog i srednjeg obrazovanja u Hrvatskoj. 
Trenutno, koordinira hrvatski tim u Erasmus+ projektu "Digitalna inkluzija u obrazovanju nastavnika" koji vodi Sveučilište u Beču. Na Sveučilištu u Zadru vodi institucionalni projekt „Politike zapisivanja etnografske građe 1897.−1954. Učitelji kao stvaraoci etnografskog znanja“.

 

 

Zovem se Antonija Rosandić. Rođena sam 4. lipnja 1970. u Gospiću. Majka troje djece, stalno nastanjena u Gospiću.
Osnovnu i srednju odgojno-obrazovnu školu završila sam u Gospiću. Diplomirala sam 2. travnja 1991. na Pedagoškom fakultetu Rijeka, Odsjek u Gospiću, studijska grupa, razredna nastava, kao redovan student.
U Domovinskom ratu boravila sam u Gospiću. Od 1. rujna do 1. prosinca 1992.g. pripadnik sam 118. brigade HV-a. Školske godine 1997./1998. bila sam djelatnik OŠ. Pazarišta, Klanac te nakon godinu dana radnog staža 19. svibnja 1998. položila stručni ispit. Nakon položenog stručnog ispita bila sam djelatnik OŠ. Karlobag na određeno vrijeme od 3. rujna 1998. do 11. prosinca 1998. (razredna nastava) te na poslovima učitelja povijesti 8 sati ,zemljopisa 7,5 sati i glazbene kulture 4 sata od 1. rujna 1999. do 1. rujna 2007.
Dana 27. kolovoza 2001. diplomirala sam na Visokoj učiteljskoj školi u Zadru i stekla VSS (VII. Stupanj) te stručno zvanje DIPLOMIRANI UČITELJ s pojačanim programom iz nastavnog predmeta POVIJEST.
Od 1. rujna 2007.g. djelatnik sam OŠ. dr. Jure Turića kao učiteljica povijesti na puno neodređeno radno vrijeme. Status učitelj mentor stekla sam 2015 godine. Osim redovne nastave u OŠ. dr. Jure Turića voditeljica sam Folklorne skupine „Degenija“, koordinatorica Eko škole, i voditeljica Učeničke zadruge „ Vodarica Marta“. Članica sam Folklornog ansambla „Dr. Ante Starčević“, članica Gradskog zbora „ Vila Velebita“ te katedralnog zbora Sv. Cecilija iz Gospića.

 

 

Ivana Starčević (studentica treće godine preddiplomskog studija etnologije i anglistike).