„Oživimo likove iz bajki“, voditeljice: Marina Franić Šimunić, mag. philol. croat. et mag. bibl. i Jelena Vlahović, prof.

Datum i vrijeme:
ponedjeljak 2.5.2022., 8:00 - 12:00

Mjesto održavanja:
OŠ dr. Jure Turića, Gospić

Vrsta događanja:
Radionica

Publika:
osnovna škola

Lokacija (prostorija):
OŠJT

Detalji

Vodeći se ovogodišnjom temom Festivala znanosti – ŽIVOT, studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću, u okviru nastave kolegija Metodika hrvatskoga jezika i Medijska kultura te Metodika rada s učenicima s posebnim potrebama, pomoću kostima i maski „oživjet će“ poznate likove iz bajki za učenike razredne nastave OŠ dr. Jure Turića u Gospiću. Učenici će se družiti s likovima iz bajki kroz radionice – pričaonice, čajanke, interaktivne igre te na taj način učiti o bajci kao posebnoj, vrijednoj i važnoj književnoj vrsti, o likovima, razlikovati osobine likova, uočavati njihove postupke, razlikovati dobro i zlo. 
Radionica i igraonica, osmišljene kroz sadržaje domaćih i stranih bajki, zasnivat će se na povezivanju pojedinih likova sa sadržajem i poukom pripadajuće bajke, čime će se učenicima predstaviti dio bogatog opusa bajki te ih potaknuti na razmišljanje o općeljudskim i moralnim vrijednostima koje su u njima sadržane. Cilj je promicati i poticati kulturu čitanja kod djece.

 

Biografija:

Marina Franić Šimunić rođena je 4. prosinca 1987. u Gospiću. Polazila je Osnovnu školu dr. Jure Turića u Gospiću, a potom Gimnaziju Gospić. Nakon završene srednje škole upisala je Filozofski fakultet u Zagrebu, diplomirala te postala magistar edukacije hrvatskoga jezika i književnosti i magistar bibliotekarstva. Radila je duži niz godina u knjižnici Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru. Od jeseni 2020. počinje raditi kao asistent na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću u znanstvenom području humanistike, polje filologija (kroatistika). Sudjeluje u nastavi kolegija Metodika hrvatskog jezika 1, 2 i 3, Čitanje lektire i Medijska kultura. 

Jelena Vlahović rođena je 7. siječnja 1981. godine u Zadru, gdje je završila osnovnu školu i opću gimnaziju. Diplomirala je 2004. godine na studiju pedagogije i filozofije Filozofskog fakulteta u Zadru, Sveučilišta u Splitu i stekla zvanje profesora pedagogije i filozofije. Na Odjelu za pedagogiju, Sveučilišta u Zadru radila je od 1. rujna 2004. godine te obavljala poslove predavača iz znanstvenog područja društvenih znanosti, polja pedagogije, grana opća pedagogija. Sudjelovala je u nastavi kolegija: Andragogija, Metodika rada pedagoga, Domska pedagogija i Istraživanja u obrazovanju odraslih na diplomskom studiju Pedagogije te Umijeća nastavnika i Andragogija na Programu za stjecanje nastavničkih kompetencija Sveučilišta u Zadru. Od 1. ožujka 2022. zaposlena je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću gdje sudjeluje u nastavi kolegija Metodika rada s učenicima s posebnim potrebama, Obiteljska pedagogija i Pedagoška dokimologija.