Događanja u sklopu Festivala znanosti - Vinkovci možete potražiti na sljedećoj poveznici:
https://festivalznanostivk.wordpress.com

Rimski vojnik kasne antike u istočnoj Slavoniji,
voditelji: Dubravko Aladić, Ive Zubčić

Datum i vrijeme:
srijeda 24.4.2024., 9:00 - 11:00
srijeda 24.4.2024., 11:00 - 13:00
srijeda 24.4.2024., 13:00 - 15:00

Mjesto održavanja:
Gimnazija Antuna Gustava Matoša Đakovo, Vijenac kardinala Alojzija Stepinca 11, 31400 Đakovo

Vrsta događanja:
predavanje

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, opća populacija

Lokacija (prostorija):
Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Hol kat

Detalji

Kroz kratka predavanja posjetitelji će se upoznati sa životom rimskih legionara i domicilnog svijeta u istočnoj Slavoniji. Bit će govora o njihovim običajima i svakodnevici, načinu prehrane i higijeni te o obući i odjeći. Posjetitelji će moći i vidjeti izloženu opremu rimskog vojnika. 

Biografija:

Dubravko Aladić rođen je u Osijeku 1990. godine. Diplomirao je povijest i pedagogiju 2014. godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku (tema: Arhitektura Pompeja i Herkulanuma). Od 2009. godine član je Međunarodne udruge studenata povijesti ISHA, a od 2012. urednik međunarodnog časopisa studenata povijesti „Carnival“. Kao profesor Povijesti u Gimnaziji A. G. Matoš od 2015. godine sudjeluje u radu projekta Erasmus+ Understanding and critical media literacy. Vodio je Erasmus+ projekt „Back to the roots, back to the future“. Kao mentor vodio je učenike na državna natjecanja iz povijesti (2018. – 2021.). Aktivan je član Hrvatske udruge nastavnika povijesti (HUNP) i redovito se usavršava u edukaciji povijesti na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Autor je digitalnih nastavnih materijala za gimnazije. Član je udruge „Prima Valentiniana“ iz Vinkovaca.

Ive Zubčić rođen je u Zadru 1985. godine. Diplomirao je klasičnu filologiju na  Sveučilištu u Zadru. Od studenog 2013. zaposlen je u  Gimnaziji A.G. Matoša u Đakovu, od rujna 2015. u Poljoprivredno - veterinarskoj školi u Osijeku te od rujna 2019. godine i u Ekonomskoj školi Braća Radić u Đakovu.  Kao mentor s učenicima redovito sudjeluje na županijskom natjecanju iz latinskog jezika. Sudjelovao u projektu „Antički dani“ Sveučilišta u Zadru. Autor digitalnog sadržaja u projektu „Škola za život“ Ministarstva znanosti i obrazovanja RH. Član je udruge „Prima Valentiniana“  iz Vinkovaca.