Događanja u sklopu Festivala znanosti - Vinkovci možete potražiti na sljedećoj poveznici:
https://festivalznanostivk.wordpress.com

Zavirimo u svijet stanične inteligencije,
voditelji: Filip Babić, Sanja Mijakić

Datum i vrijeme:
srijeda 24.4.2024., 9:00 - 11:00
srijeda 24.4.2024., 11:00 - 13:00
srijeda 24.4.2024., 13:00 - 15:00

Mjesto održavanja:
Gimnazija Antuna Gustava Matoša Đakovo, Vijenac kardinala Alojzija Stepinca 11, 31400 Đakovo

Vrsta događanja:
prezentacija

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, opća populacija

Lokacija (prostorija):
Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Hol kat

Detalji

usklađene procese na razini višestaničnog organizma kakav je i ljudski, a ujedno otkrivaju fascinantnu razinu stanične inteligencije! Ona se očituje kroz uspješnu obranu ljudskog organizma od patogena iz okoline, temeljenu na bijelim krvnim stanicama, kao i kroz prevenciju razvoja većih problema u funkcioniranju organizma staničnom apoptozom ili njezinim samouništenjem. Nastavno na obljetnicu rođenja Jonasa Salka (1914.), izumitelja cjepiva za dječju paralizu, kroz osmišljene će se aktivnosti posjetiteljima omogućiti otkrivanje mehanizma djelovanja cjepiva i razvoja imunosti za čitav niz za život opasnih bolesti koje izazivaju trajna oštećenja. 

Biografija:

Filip Babić rođen je 9. studenoga 1994. godine u Osijeku, a osnovnu i srednju školu (smjer: opća gimnazija) završava u Valpovu, nakon čega upisuje studij biologije na Odjelu za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku na kojemu 2018. godine stječe akademski naziv magistra edukacije biologije i kemije. Tijekom studija istaknuo se izvođenjem demonstracijske nastave iz botanike, izvrsnim uspjehom, nagradama i stipendijama za izvrsnost. Radno iskustvo započinje 2018. godine u II. gimnaziji Osijek, a od 2019. godine u Gimnaziji A. G. Matoša Đakovo radi kao nastavnik Biologije, a od školske godine 2021./2022. uključen je u rad Državnoga povjerenstva za Natjecanje iz biologije. Kroz svoj rad nastoji unaprijediti konceptualno razumijevanje učenika gimnazije osmišljavanjem i rješavanjem problemskih zadataka iz biologije te kod njih njegovati interes za prirodne znanosti. 

Sanja Mijakić rođena je 30. lipnja 1988. godine u Đakovu, a osnovnu školu završila je u Selcima Đakovačkim te srednju školu (smjer: opća gimnazija) u Đakovu, nakon čega upisuje studij biologije na Odjelu za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku na kojemu 2013. godine stječe akademski naziv magistra edukacije biologije i kemije. Tijekom studija i radnoga iskustva u Vinkovcima, Trnavi i Đakovu stekla je profesionalne kompetencije osmišljavanja i vođenja različitih učeničkih aktivnosti i udruga u kojima će učenici kroz aktivan rad stjecati samostalnost i razvijati kreativnost, ali i jačati nove, zelene, digitalne i poduzetničke kompetencije koje će im osigurati lakše snalaženje na tržištu rada.