Događanja u sklopu Festivala znanosti - Vinkovci možete potražiti na sljedećoj poveznici:
https://festivalznanostivk.wordpress.com

Glagoljica – spajanje tradicije i tehnologije,
voditelji: Nikolina Mandić Matijević, Marina Maričić

Datum i vrijeme:
srijeda 24.4.2024., 9:00 - 11:00
srijeda 24.4.2024., 11:00 - 13:00
srijeda 24.4.2024., 13:00 - 15:00

Mjesto održavanja:
Gimnazija Antuna Gustava Matoša Đakovo, Vijenac kardinala Alojzija Stepinca 11, 31400 Đakovo

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolski uzrast, osnovna škola, srednja škola, opća populacija

Lokacija (prostorija):
Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Hol prizemlje

Detalji

Cilj je radionice kroz zanimljiv i moderan način upoznati sudionike s najstarijim hrvatskim pismom koje je posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. Posjetitelji će se na radionici upoznati s osnovnim podatcima o glagoljici te se okušati u umijeću čitanja i pisanja ovog drevnog pisma.

Uz pomoć tehnologije spojit ćemo tradiciju i suvremenost te će sudionici moći usvojiti znanja o glagoljici kroz brojne računalne igre kako bismo glagoljicu što više približili današnjim generacijama. Za najmlađu populaciju pripremljena je radionica izrade glagoljičnih slova od glinamola.

Biografija:

Nikolina Mandić Matijević profesorica je Hrvatskoga jezika u Gimnaziji A. G. Matoša u Đakovu. Diplomirala je kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2006. godine, a od 2007. do danas uposlena je u đakovačkoj gimnaziji koju je svojedobno i sama pohađala.

 

Marina Maričić, magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti, diplomirala je 2012. godine na Filozofskom fakultet u Osijeku. Nakon studija završila je edukaciju za prevoditelja gluhim i gluhoslijepim osobama te je nekoliko godina radila kao prevoditeljica i instruktorica Hrvatskog znakovnog jezika. Također, radila je u nekoliko osnovnih  škola kao nastavnica Hrvatskoga jezika, a  trenutačno je zaposlena u Gimnaziji A. G. Matoša u Đakovu.