Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

U društvu pčela,
voditelji: Katarina Ivanišin Kardum, Marijo Zrna, Suzana Buzjak, Dubravka Sandev i Hrvoje Đukez

Datum i vrijeme:
subota 15.5.2021., 15:00 - 18:00

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
radionica

Publika:
predškolska dob i niži razredi osnovne škole, 5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Lokacija (prostorija):
TMNT, dvorište

Detalji

S ciljem interpretacije muzejskog postava sa živim pčelama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla osmišljen je edukativni program U društvu pčela. Ovaj program čine interdisciplinarne pedagoške radionice s različitim temama, poput sadnje i uzgoja medonosnog bilja, tj. uspostavljanja vrta medonosnog bilja u dvorištu Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Tijekom radionice sudionici se upoznaju s muzejskim apisarijem, a zatim sudjelujući u sadnji vrta u dvorištu uče o različitim biljnim vrstama, ulozi pčela u životu biljaka, a time i važnosti i biljaka i pčela u životu čovjeka.

Biografija:

Katarina Ivanišin Kardum

Diplomirala je slikarstvo na City and Guilds of London Art School 1998., a 2000. na Royal College of Art u Londonu završila dvogodišnji Master of Arts poslijediplomski studij slikarstva. Od 2000. do 2008. radi kao slobodna umjetnica i predavačica na diplomskom studiju koledža City and Guilds of London Art School. Nakon preseljenja u Hrvatsku, uz umjetnički rad, od 2009. do 2014. radi kao muzejski pedagog Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a od rujna 2014. kao viši kustos pedagog Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

 

Marijo Zrna

 

Marija Crnčević

Diplomu inženjerke biologije i magistrice oceanologije stekla je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je u području prirodnih znanost na studiju Primijenjene znanosti o moru pri Sveučilištu u Splitu i Sveučilištu u Dubrovniku. Tijekom svog rada u području zaštite prirode  i okoliša sudjeluje u brojnim muzejskim projektima i aktivnostima.

 

Suzana Buzjak

Rođena je u Zagrebu gdje se i školovala. Diplomirala je 1991. godine na Prirodoslovno matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, smjer ekologija, te se iste godine zaposlila kao znanstvena novakinja u Botaničkom odjelu Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja. Magistarski rad obranila je 1995. godine, a doktorsku disertaciju 2001. godine te stekla akademski stupanj doktora znanosti. Od 2004. godine zaposlena je kao kustosica za botaniku, a od 2008. je i  voditeljica Botaničkog odjela. Na Muzeju se bavi prikupljanjem, zaštitom, dokumentacijom i prezentacijom botaničke građe te istraživanjem flore i vegetacije.

 

Dubravka Sandev

Diplomirala je i doktorirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje i danas radi kao stručna savjetnica u znanosti i visokom obrazovanju u Botaničkom vrtu  PMF-a. Primarno se bavi ekologijom klijanja sjemenki rijetkih i endemičnih vrsta hrvatske flore. Voditeljica je zbirki hladnih i toplih staklenika, trajnica, banke sjemena te ostalih uresnih i autohtonih vrsta. Autorica je brojnih znanstvenih, stručnih te znanstveno popularnih članaka. Suautorica je i sudjelovala je u organizaciji trinaest edukacijskih izložbi te je vodila brojne edukacijske i stručne radionica za učenike i odrasle iz polja botanike. Surađuje s preko 300 botaničkih vrtova u svijetu. Od 2000. godine radi kao simultani prevoditelj na Hrvatski znakovni jezik na HRT-u.

 

Hrvoje Đukez

Diplomirao je slikarstvo na ALU Zagreb, 1996. Djeluje u područjima dizajna, slikarstva, scenografije i prostornog oblikovanja. Član HZSU i umjetničke radionice Petikat unutar koje realizira zajedničke autorske projekte. Suradnjom sa udrugama, galerijama i muzejskim ustanovama oblikuje izložbe, radionice i stalne muzejske postave.