Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Sir iz kapsule,
Fabijan Oštarić i Nataša Mikulec

Datum i vrijeme:

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

LINK NA WEB STRANICU: http://sirjein.agr.hr/index.php?news=300420211920&page=15&lang=hr

U sklopu znanstvenog projekta „Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva“ cilj je proizvesti sirilo iz sirišta janjadi (koja se uglavnom odbacuju) i prirediti ga u mikroinkapsuliranom obliku što je inovacija u proizvodnji sirila. Inovativno inkapsulirano sirilo nema geografskih ograničenja te se može koristiti na lokalnoj, regionalnoj i europskoj razini. Za RH primjena inovativnog sirila u proizvodnji tradicionalnih sireva može značajno povećati prepoznatljivost kvalitete tih sireva na globalnom tržištu. Navedena tehnika inkapsulacije štiti aktivnost enzima i omogućava njegovo otpuštanje u kontroliranim vremenskim intervalima prema zahtjevima tehnoloških postupaka proizvodnje sira. Kroz predavanje sudionici će biti upoznati s prednostima novih tehnologija u sirarstvu zbog činjenice da potrošači imaju pravo znati što se nalazi u hrani, a proizvođači su ih dužni informirati i ne dovoditi ih u zabludu vezano o sastavu proizvoda, odnosno karakteristika hrane, posebno njezine prirode, identiteta i podrijetla, svojstava, količine, trajnosti kao i postupaka proizvodnje.

https://www.youtube.com/watch?v=g5wPC-iiYrw

Biografija:

Fabijan Oštarić

Zaposlen je od 2020. g. u Zavodu za mljekarstvo na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te radi na projektu „Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva“. U sklopu projekta kao doktorand radi i svoju disertaciju na temu izolacije autohtonih mljekarskih kultura iz mlijeka Paške ovce. 2014. je diplomirao na Agronomskom fakultetu sa temom  „Utjecaj vrste sirila na kvalitetu Paškog sira“. Kao autor je objavio znanstveni rad u časopisu a1 i kao predsjednik Udruge proizvođača Paškog sira otoka Paga je radio na pisanju Specifikacije i zaštiti Paškog sira zaštitnom oznakom izvornosti.

 

Nataša Mikulec

Zaposlena je od 2001. g. u Referentnom laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode, Zavoda za mljekarstvo na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu projekta Ministarstva znanosti obrazovanja i športa „Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira" izradila je disertaciju. Dio eksperimentalnog istraživanja provela je u Institutu „Ruđer Bošković" u Zagrebu. Na Agronomskom fakultetu obranila je 2010. g. disertaciju naslova „Promjene sadržaja topljivih peptida i aminokiselina tijekom zrenja Krčkog sira“. Od 2007. g. aktivno sudjeluje u izvođenju nastave na modulima preddiplomskog studija („Mlijeko i mliječni proizvodi“ i „Laboratorijska tehnologija“) i na četiri modula diplomskog studija („Kemija i fizika mlijeka“, „Sirarstvo“, „Biokemija i tehnologija zrenja sira“ i „Prerada mlijeka na OPG“). Kao autor ili koautor objavila je 25 znanstvenih radova u časopisima a1, te četiri znanstvena rada u časopisima a2 skupine. Aktivno je sudjelovala na desetak domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova, te već 14 godina za redom sudjeluje na Festivalu znanosti.