Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Zemlja u svemiru: Udar asteroida,
Dalibor Paar

Datum i vrijeme:

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

1973. godine Walter i Luis Alvarez započinju jednu od najintrigantnijih i najvažnijih detektivskih priča u povijesti prirodnih znanosti i našeg planeta. Ta priča je tek prije desetak godina razvojem satelitskih tehnika promatranja Zemlje rezultirala konačnom potvrdom velikog otkrića – Zemlju je prije oko 66 milijuna godina zadesila neviđena kataklizma koja je rezultirala izumiranjem dinosaura i brojnih drugih životinjskih i biljnih vrsta na Zemlji.

Predavanjem ćemo pokazati zašto ovu i druge uzbudljive priče, koje su na fronti znanstvenih istraživanja i koje su važne za čovječanstvo, treba uvesti u obrazovanje već u vrtićima i osnovnim školama. Kroz primjer Samoborske škole znanosti i tehnologije pokazati ćemo kako djecu od rane dobi možemo zainteresirati za znanost, za učenje fizike i prirodoslovlja općenito. Stoga je predavanje osim djeci posebno namijenjeno učiteljima i odgajateljima, ali i roditeljima koji svoju djecu žele usmjeriti prema zanimanjima 21. stoljeća.

https://www.youtube.com/watch?v=in2t5ap7WZI

Biografija:

Dalibor Paar

Docent na Fizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, doktorirao je na području fizike čvrstog stanja – mikrovalna spektroskopija supravodiča, a specijalizirao na NMR i NQR istraživanjima materijala u čvrstom stanju.  Novije područje njegovih istraživanja su multidisciplinarna istraživanja u kršu s naglaskom na fizikalne procese u špiljama i jamama kao kompleksnim sustavima. Sudjelovao je u nizu speleoloških istraživanja s posebnim naglaskom na duboke špilje i jame kao prirodne prozore u unutrašnjost Zemlje kroz koje je moguće proučavati fizikalna, geološka, hidrološka, kemijska  i druga svojstva i procese. Inicijator je projekata iz područja popularizacije znanosti.