Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Imaju li morske kornjače kulturu?,
voditeljice: Klara Filek, Lucija Kanjer i Marta Žižek

Datum i vrijeme:
četvrtak 13.5.2021., 17:00 - 19:00

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
ONLINE RADIONICA

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole

Detalji:

Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/99745223653?pwd=YS9sdTRVZkZUVWd5VEZuejUyUXkvUT09
Meeting ID: 997 4522 3653
Passcode: 710267

https://www.facebook.com/events/259557912563555/

Morske kornjače na svojim leđima nose mnoštvo živih bića, od rakova, školjki i sve do nakupina algi. Osim vidljivih velikih organizama na leđima kornjača nalaze se i najsitniji organizmi - bakterije, ali i mikro alge u staklenim kućicama zvane dijatomeje. Koji su to sve organizmi koji putuju s kornjačama? Kako ih možemo istraživati? Imaju li kornjače svoje kulture i kako one izgledaju? U ovoj radionici upoznat ćete misteriozne suputnike na leđima morskih kornjača i njihove kulture.

Biografija:

Klara Filek

Rođena je u Zadru 1992. godine. Preddiplomski studij biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu upisuje 2011. godine a diplomski studij biologije (specijalizacija mikrobiologija i imunologija) upisuje 2016. godine na Sveučilištu u Uppsali (Uppsala Universitet). Diplomirala je na temi „Contact-dependent growth inhibition in Escherichia coli EC93“ u grupi Sanne Koskiniemi. Tijekom studija bila je aktivni član Udruge studenata biologije (BIUS) kao voditeljica Sekcije za mikrobiologiju. Kao asistentica i doktorandica na uspostavnom projektu HRZZ-a TurtleBIOME zaposlila se 2018. godine. Do 2021. godine sudjelovala je na nekoliko kongresa, koautorica je na dva znanstvena rada te je dobitnica Assemble+ i FEMS stipendija za istraživački rad izvan matične institucije.

 

Lucija Kanjer

Rođena u Puli gdje je i završila svoje osnovnoškolsko i gimnazijsko obrazovanje. Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu je završila preddiplomski studij Biologije (2017.) i diplomski studij Ekologije i zaštite prirode (2020.). Tijekom studija sudjeluje u radu Udruge studenata biologije - BIUS kao voditeljica Sekcije za alge. Erasmus+ stručnu praksu je odradila u Centru Algatech u Češkoj Republici. Do sad je objavila dva znanstvena rada kao prvi autor i aktivno sudjelovala na znanstvenim kongresima. Trenutno je zaposlena kao asistentica na Biološkom odsjeku PMF-a u Zagrebu te izrađuje doktorat vezan uz cijanobakterije na morskim kornjačama u sklopu HRZZ projekta “TurtleBIOME” pod mentorstvom doc. dr. sc. Sunčice Bosak.

 

Marta Žižek

Rođena je u Zagrebu 1985. godine. Studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom Fakultetu u Zagrebu upisala je 2003. godine. Tijekom studija sudjelovala je u radu udruge BIUS, te je radila kao demonstrator na nastavi mikrobiologije. Od 2013. do 2019. godine zaposlena je kao doktorand na Sveučilištu u Aberystwythu, Wales, gdje se bavila analizom spora gljiva u zraku. Koautorica je dva znanstvena rada, te dobitnica više stipendija za sudjelovanje na kongresima. U periodu od 2015. do 2016. godine kao član tima Javnog Zdravstva Velike Britanije, tri puta je odlazila u Sierra Leone kako bi doprinijela suzbijanju epidemije Ebole. Po završetku studija, predavala je na više kolegija iz područja Okolišnih znanosti na Sveučilištu Hohai, Kina. Sjajan tim, mikrobiologija i druženje s kornjačama bile su motivacija za prijavu na poziciju poslijedoktoranda na projektu “TurtleBIOME”, gdje je trenutno zaposlena.