Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Kultura znanosti o zaštiti zdravlja ljudi i okoliša od rizika koji mogu predstavljati kemikalije,
Katia Grgić

Datum i vrijeme:

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
5. i 6. razred osnovne škole, 7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

Definicijom kemikalija se obuhvaćaju tvari i smjese kemijskih elemenata u prirodnom stanju ili dobiveni proizvodnim postupkom koje su dio suvremenog života. Mnoge od njih unaprjeđuju kvalitetu života, dok druge u isto vrijeme štete zdravlju i eko sustavu. Iz tih razloga dolazi do potrebe klasifikacije kemijskih tvari i registracije kemikalija u svrhu zaštite čovjekovog zdravlja i okoliša od njihovih štetnih svojstava i mogućih rizika tijekom izloženosti u svim fazama, od proizvodnje do uporabe. Europska unija donosi pravni okvir Uredbu REACH čiji su ciljevi: poboljšati zaštitu ljudskog zdravlja i okoliša od rizika koje mogu uzrokovati kemikalije, poticanje razvoja alternativnih metoda za ocjenjivanje opasnosti tvari, povećati konkurentnost kemijske industrije u EU, osigurati slobodan protok tvari i smjesa na unutarnjem tržištu Europske unije i zaštita tržišta EU i prijenos odgovornosti s nadležnih tijela na industriju.

https://www.youtube.com/watch?v=U72aWyPtpMc

Biografija:

Katia Grgić

Diplomirala je na Sveučilištu u Zagrebu Tekstilno-tehnološkom fakultetu 2006., a od 2009. radi kao stručni suradnik na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Znanstveni interes veže se na područje inovativnih tehnologija i karakterizacije površine materijala. Osim stručnih i istraživačkih poslova, od 2015. do 2019. obavljala je poslove zaštite na radu kao Stručnjak zaštite na radu. Sudjelovala je na 1 FP7 projektu, 1 PoC 5 projektu. Trenutno je suradnik na UIP HRZZ HPROTEX projektu i 2 ESF projekta MI-TSRC i BIOKOMPOZITI.