Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Sunčanim putem do zelenog vodika,
Klara Perović

Datum i vrijeme:

Mjesto održavanja:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji

Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije smatra se jednim od glavnih ciljeva postizanja održivog životnog okruženja. Mjere za ograničavanje emisija stakleničkih plinova moraju uzeti u obzir promicanje korištenja alternativnih energenata, poput vodika. Kako se u današnje vrijeme većina tržišno prisutnog vodika proizvodi iz neobnovljivih izvora energije, bitna je njegova šira proizvodnja nekonvencionalnim načinima iz obnovljivih izvora energija. Jedan od takvih procesa je fotokatalitička proizvodnja vodika cijepanjem vode uz djelovanje  Sunčeve energije. Referentni materijal u provedbi većine fotokatalitičkih studija je titanijev dioksid (TiO2) koji uslijed apsorpcije Sunčeva zračenja stvara fotogenerirane naboje koji sudjeluju u reakcijama proizvodnje vodika na njegovoj površini. No, TiO2 ima određene nedostatke koji se nastoje riješiti njegovim kompozitiranjem s dva ili više materijala. Predavanjem će se dati osvrt na vodik kao “gorivo budućnosti”, važnost njegove proizvodnje “zelenim” putem djelovanjem Sunčeve energije te metode unaprjeđenja titanijeva dioksida kao najčešće korištenog materijala u takvim procesima.

https://www.youtube.com/watch?v=i1KgC2IcDWI

Biografija:

Klara Perović

Diplomirala je 2018. godine na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu te je od 2019. godine zaposlena kao asistent na istome. Područje znanstvenog istraživanja se odnosi na razvoj nanokompozitnih materijala na bazi TiO2 za fotokatalitičku proizvodnju vodika djelovanjem Sunčeve energije. Sudjelovala je na nekoliko domaćih i znanstvenih konferencija. Dobitnica je Rektorove nagrade 2017. godine.