Zbog prostornih ograničenja i epidemioloških mjera u Tehničkome muzeju Nikola Tesla za najave grupa, molimo, nazovite na telefon
01/4844 050; 01/4881 626,
ili pošaljite mail na: marijo.zrna@tmnt.hr.

Dopušten broj sudionika na predavanjima u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 25.
Dopušten broj sudionika na radionicama u Tehničkom muzeju Nikola Tesla zbog epidemioloških mjera je maksimalno 10 tijekom jedne radionice.
Snimke i linkovi za online predavanje i prezentacije biti će postavljeni najkasnije do 9. svibnja.

Ovisno o epidemiološkim mjerama na snazi tijekom trajanja Festivala znanosti u prostorima Tehničkog muzeja Nikola Tesla moguće je da će se sve radionice održavati na otvorenom prostoru (u dvorištu Muzeja).

Primjena simulacijskih alata u tehnologiji prometa i transportu,
Krešimir Kušić

Datum i vrijeme:

Organizacija:
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18

Vrsta događanja:
SNIMKA - Predavanje

Publika:
7. i 8. razred osnovne škole, 1. razred srednje škole, 2., 3. i 4. razred srednje škole

Detalji:

https://www.fpz.unizg.hr/zits/?page_id=1873&aiovg_category=festival-znanosti-2021

Svakodnevni porast broja stanovnika u urbanim gradskim područjima inducira novu prometnu potražnju na gradskim prometnica. Prometni stručnjaci se tako susreću s mnogobrojnim složenim izazovima prilikom planiranja i predlaganja kratkoročnih/dugoročnih mjera s ciljem održive mobilnosti. Prometna rješenja, a pogotovo izgradnja nove prometne infrastrukture poprilično su skupa te se postavlja pitanje učinkovitosti predloženih mjera. Da bi se utvrdila efikasnost te sigurnost novog rješenja potrebne su temeljite provjere i testiranja. Dodatnu analizu prometnim inženjerima kod predlaganja i testiranja rješenja pruža primjena simulacijskih alata „simulatori prometa“ koji u testiranje uvode takozvanu varijablu slučajnosti koja u realnom prometnom sustavu predstavlja nepredvidljivo ponašanje sudionika u prometu. Provođenje testiranja na simulacijskim prometnim modelima jeftino je i sigurno, te je na temelju njih moguće utvrditi prednosti odnosno mane pojedinog rješenja te u konačnici osigurati efikasan i siguran prometni sustav uz jeftiniji trošak.

Biografija:

Krešimir Kušić

Rođen je 30. studenog 1987. u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu. 2012. godine upisao je na Fakultetu prometnih znanosti sveučilišni preddiplomski i diplomski studij Inteligentni transportni sustavi i logistika, a diplomirao je 2017. godine na temu „Okruženje za simulaciju sustava za upravljanje promjenjivim ograničenjem brzine na urbanim autocestama zasnovanih na učenju“. U listopadu 2017. godine zaposlen je na radno mjesto asistenta na Fakultetu prometnih znanosti. U studenom 2017. godine upisuje doktorski studij na Fakultetu prometnih znanosti pod nazivom „Tehnološki sustavi u prometu i transportu“. Sudjeluje kao izvođač nastave na kolegijima: Računalstvo i Inteligentni transportni sustavi 1 (preddiplomski studij), te Sustavi prividne stvarnosti u prometu, Operacijska istraživanja i Inteligentni transportni sustavi 2 (diplomski studij). Nagrađen je Dekanovom nagradom za najboljeg studenta diplomskog studija Inteligentni transportni sustavi 2016. godine. U okviru Erasmus + K103 SST programa boravio je na Laboratoriju „Distributed Systems Group” na fakultetu School of Computer Science and Statistics at Trinity College Dublin, u Irskoj (lipanj 2019.) Sudjelovao je na dvjema međunarodnim ljetnim školama u organizaciji COST-a „Big Data Processing and Analytics in the Internet of Everything Era“, u Novom Sadu, Srbija, 2017., te na ljetnoj školi 3rd cHiPSet Training School „Large-Scale Data Mining and Machine Learning for Big Dana Analytics” na sveučilištu Aristotle University of Thessaloniki, Grčka, 2018. Sudjelovao je i na ljetnim školama na temu znanosti o podatcima u organizaciji Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave koje su održane u Splitu u rujnu (2017., 2018. i 2019 godine). Područje znanstvenog interesa povezano je s razvojem, analizom, i testiranjem inteligentnih prometnih rješenja za učinkovitiji i sigurniji promet na autocestama.